Откриха най-далечния обект в Слънчевата система

0
240

Най-отдалеченият обект в пределите на Слънчевата система, известен до този момент на науката, е бил идентифициран от астрономи

Става въпрос за космическия обект с име V774104, отдалечен на 15,5 млрд. километра от нашето Слънце, което е около три пъти по-далеч от Плутон. Той има диаметър между 500 и 1000 километра, но формата и дължината на неговата орбита тепърва ще бъдат предмет на задълбочено изучване от страна на астрономите.

До този момент за най-отдалечен обект в Слънчевата система се считаше планетата джудже, наречена Ерис, която има един спътник – Дисномия и обикаля около Слънцето на разстояние между 5,7 и 14,6 млрд. километра. В сравнение с нея Земята се намира на едва 149 млн. километра от звездата си, Нептун – на  4,5 млрд. километра, а известният космически апарат „Voyager 1“ вече се е отдалечил от нашата планета на разстояние 20 млрд. километра в космическото пространство.

Важният въпрос, на който учените тепърва трябва да се опитат да намерят точен отговор, е дали V774104 се приближава към Слънцето (като планетата джудже Ерис), или пък се отдалечава от него (като други космически тела, сред които Седна и 2012 VP113).

Откритието на неизвестния обект в Слънчевата система е дело на екип учени, ръководени от Скот Шепард и Чад Трухийо.



слънчевата система
Слънчевата система

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.