Постите преди Рождество Христово започват от днес

0
368

Християните постим няколко пъти в годината. Два пъти постите са продължителни. Преди Рождество Христово и преди Възкресение (Великден)

Останалите пости са преди Петровден – 29 юни.

Рождество Христово
Постите преди великия празник Рождество Христово започват от 15 ноември и приключват на 25 декември

Тяхната продължителност зависи от датата на Великден.

Пости преди Успение Богородично (Голяма Богородица) – 15 август. Те започва винаги на 1 август и приключват на 15 август.

Постите преди Рождество Христово започват на 15 ноември и приключват на 25 декември.



Бъдни вечер – 24 декември е кулминация в поста, когато посрещаме великия празник с богата постна трапеза.

По време на постите християните могат да избират различен начин на хранене. Най-често срещаният е да не се консумира месо, риба, млечна храна и яйца. Постните храни се консумират в пресен или в готвен вид с добавка на олио (зехтин). Храната се приема и топла.

По-силно религиозните, но също така здрави хора използват други начини на хранене. Прием на готвена постна храна без олио (зехтин). Храната се пече или вари само с вода и сол, но се яде топла.  Има християни, които приемат само студена храна и не пият топли напитки. Най-строгият пост е пълно въздържание от храна. Но то е опасно за масовия човек,  който не е свикнал на аскетичен начин на живот.

По време на постите преди Рождество Христово се позволява да се консумира риба на два велики празника. На Въведение Богородично – 21 ноември и на Никулден – 6 декември.

Вярващи, които имат здравословни проблеми могат да преминат на олекотен режим на пости. През първата седмица и през последната не приемат млечна храна и яйца. След като се причестят, могат да се хранят с животинска храна, без месо през останалата част от поста.

Не постят болните хора и бременните жени.

По време на пости не трябва да се пушат цигари и да се пие алкохол. Вино е разрешено в определени случаи ТУК.

Смисълът на поста не е в неяденето на животинска храна, а в духовните аспекти.

Решението за пости всеки взема сам. Това е вид доброволно отказване от някои земни блага и телесни удоволствия. Например ако човек не може да престане да посещава развлекателни мероприятия и да гледа подобни ТВ предавания, трябва да ги намали до възможен минимум.

По време на поста човек обръща внимание на своето духовно развитие. Затова е важно да се четат или казват молитви. Постната храна има за цел да омаломощи плътта, а човекът да стане по-смирен. Смиреният човек може да отвори своите духовни сетива, чрез които се приближава повече към съвършенството на Бога.

Времето на постите е подходящо за правене на дискретни добрини и на благотворителност със средства, личен труд или с предмети, необходими за нуждаещите се.

Леки, пълноценни и ползотворни пости на всички, които сте тръгнали по пътя на духовното усъвършенстване!

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.