200-годишен храм сбъдва желания! (Чудото се случва само с две свещи)

0
363

200-годишен храм сбъдва желания

Древен храм изпълнява желанията. Той е тайнствен и уютен, стаен в калдъръмените улички и автентичните къщи на селището. Разположен е в село Долно Луково, разположено на около 25 км от Ивайловград.

храм
Този древен храм наистина лекува, сн. Фейсбук

Легенди и предания разказват легенди за хора, които щом се помолят от сърце получават това, от което се нуждаят или имат огромна нужда.

За да стане чудото, трябва да извършите следното. Когато се молите, трябва да запалите две свещи. Докато горят, докоснете кристалния полюлей в църквата, донесен там от Света гора.

След като изречете молбата си поставете едната свещ пред иконата на Исус Христос, а другата пред Богородица. И тогава желанието ви ще се изпълни, твърдят миряни, при които чудото се е случило.



Църквата „Св.св.Константин и Елена” е построен през 1806 година. Той е уникален с много неща. Първото невероятно нещо, съпътстващо храма е начина по който той е изграден. Църквата е изградена по време на турското робство.

По онова време в Османската империя са се строeли християнски храмове само след като жителите на селата са получавали специално разрешение. Затова местните надхитри.r турските управници.

Построили църквата само за седмица и то на лунна светлина. Взимали камъните от близката река Бяла, а на турците казвали, че строят обор. Затова храмът на външен вид наподобява на селскостопанска пристройка-без врати и прозорци.

Когато завършили сградата, селяните от Долно Луково си отдъхнали. Защото, според действащите тогава закони, никой не може да бутне вече изградена постройка. И така селото вече имало църква.

На една от външните стени е изписана годината на градежа, както и един бял ангел, който да пази храма. Тъй ако нямало и камбана, миряните били привиквани на молитва от клепало, закачено на едно дърво в близост до църквата.

В олтара се намира и лековито аязмо. Освен това помещенията за мъже и жени били разделени, което не е типично аз християнски храм. Освен това столовете, на които сядали хората са дървени, различаващи се по форма и украса.

Храмът е уникален и със своите стенописи. Те не са типично църковни. Правени са от различни местни художници, които използвали багрила, направени от растения. И са правени директно върху глинената мазилка на храма.

Те показват как се наказвали грешниците, според фантазиите на художниците. Например лъжецът е обесен на езика си, прелюбодееца има камък на шията, грешниците са в казана, а ръката на Бог държи везните на справедливостта.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.