Честит Имен Ден и професионален празник на 26 октомври!

0
548

Почитаме паметта на млад християнин, който приема с достойнство мъченичеството, а имен ден празнуват много хора, чиито имена произлизат  от светеца покровител

Най-върховният израз на преданост към Иисус Христос и Всевишният в миналото бил вярващият с готовност да приеме мъченическа смърт.

Размирните и тежки за християните години, когато езическите вярвания и разбирания на римските висши сановници влизали в постоянен конфликт с младата християнска религия, взеха много жертви –  предимно млади жени и мъже, които днес почитаме като мъченици и великомъченици.

Един такъв е и Свети вмч. Димитър Солунски и Мироточиви.

dimitar-mina
Тримата смели воини приемат с достойнство мъченическа смърт – Свети Димитър, Свети Георги и Свети Мина и  продължават да се борят за справедливост като да помагат от Отвъдното

Свети Димитър е роден в град Солун, Гърция, затова е наречен още Солунски.



Неговият баща бил висш сановник, а младият Димитър служил в армията.  Бил смел и талантлив военен.

По заповед на императора, войниците трябвало да преследват християните, докато Свети Димитър бил християнин и никога не изложил на опасност хората, които почитали живия Бог и Иисус Христос.

Началникът на Свети Димитър разбрал, че той не изпълнява съвестно своите задължения на военен и не преследва християните.

Бил изправен пред военен съд, пред който младият воин признал, че е християнин.

Свети Димитър, като син на уважаван представител на властта, бил накаран от съдията да се откаже от християнството и да принесе жертва на идолите. Той отказал и раздал своето богатство на бедните.

Затова бил затворен в тъмница и приел мъченическата си смърт, докато се молел в килията на затвора.

Бил прободен с копие в ребрата и в стомаха, по начина, по който Иисус Христос бил умъртвен на кръста.

dimitar-sveti
Уникална чудотворна икона на Свети Димитър от Клисура
dimitar-mosti
Мощите на Свети Димитър в Солун вършат чудеса. Помолете им се

Тялото на Свети Димитър било прибрано от вярващи християни, заедно с кръвта, която протекла от него.

Днес чудотворните  мощи на Свети Димитър се намират в Солун. От тях тече миро, затова  наричат Свети Димитър Мироточиви.

На Димитровден имен ден празнуват  Димитър, Димитра, Деметра, Димитрина, Димитричка, Дима,  Димка,  Димо,  Димчо, Димана, Дамян, Дамяна, Драган, Драгана, Драго, Драгомира, Драгомир, Митко,  Митка, Мита,  Митра, Митрана,  Даниела, Даниел, Диян, Диана, Диан, Дианa.

Когато Свети Димитър бил затворен, друг млад християнин събрал смелост и публично обявил своята вяра – оръженосецът Нестор. Той спечелил борбата с най-силния борец на император Максимиан – Лий, но после бил убит от войниците.

Според народните вярвания, Свети Димитър е покровител на строителите и архитектите.

Честит професионален празник на цялата гилдия!

В миналото, когато много мъже напускали родните селища, за да работят като дюлгери, след Димитровден се прибирали по родните места, за да зимуват вкъщи, а на следващата пролет отново отивали да работят по строежите.

На Димитровден си спомняме за всички майстори-строители, най-големият от които е  българският първостроител Уста Кольо Фичето, построил безброй църкви, манастири, мостове и фабрики.

Той спасил от разруха катедралата „Света Богородица“ в Париж. За него научете повече ТУК.  

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.