На 13 февруари: Честит Имен Ден!

0
52

На 13 февруари почитаме паметта на праведен светец. Той преживял истинска драма понеже можел  да съгреши с  една жена и да изгуби Божията милост. Честит Имен Ден!

Според църковния календар на БПЦ, на 13 февруари почитаме паметта на Свети Евлогий.

evlogii-sv
Свети Евлогий

Той бил архиепископ на Александрия.

Свети Евлогий бил благочестив, изключително предан на вярата в Христа. Живял по времето на император Ираклий през VII век.

Църквата отдава почит към живота на Свети Евлогий, заради неговата безкрайна вяра.Вторият светец, когото почитаме е преподобният Мартиниан, който е роден в Кесария, Палестина.

Когато навършил 18 години, младият Мартиниан се оттеглил в планината в Кападокия, където прекарал цели 25 години в пост, в бдение, в съзерцание и молитва, в борба с безброй изкушения.

Млада жена пристигнала, за да изкушава праведния Мартиниан.

Осъзнавайки, че може да се поддаде на плътта и да съгреши с жената, аскетът скочил в огъня бос и там стоял, докато болката убила всяка похот.

След време Сатаната му изпратил други изкушения, а праведният Мартиниан скочил в морето и доплувал до една скала, за да се избави от съблазните.

Докато живял на скалата, Свети Мартиниан водел аскетичен начин на живот, но възвърнал своя душевен мир, защото Лукавият повече не го изкушавал.

Един ден водите на морето изхвърлили на брега пострадалата при корабокрушение девица Фотина, на която Свети Мартиниан помогнал да се качи горе на скалата.

fotina-sv
Света Фотина
zoja-sv
Света Зоя

Какво се случило с преподобния Мартиниан, с преподобните Зоя (Живка) и Фотина (Светлана), научете ТУК .

 

martinian-sv
Свети Мартиниан

Имен ден празнуват Евлоги, Евлогий, Жива, Живка, Зоя, Зойка, Зоица, Светлана, Светла, Свети, Светлина, Светлозара, Светломира, Фотина, Мартин, Мартиниан, Мартиниян, Марти.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.