Черният бъз-чудото на народната медицина! (Ето колко неща лекува)

0
1572

Черният бъз е достойно за възхищение растение

Черният бъз има мощно антитоксично действие. Още древните са се възхищавали и използвали неговите качества, а Петър Димков го нарича най-силната българска билка. Черният бъз набира огромна популярност в европейските страни, а американските учени инвестират луди пари, за да проучват неговите лечебни свойства.

Бъзът групира тридесет растения в орда си. У нас виреят черния, червения бъз и тревистия бъз, наречен бъзак. Черният бъз е дървесен вид с черни плодове. Може да го намерите край селища, в гори и храсталаци. Дървото е високо около три метра и в някои случаи достига до 8 м, с развита коренова система. Плодовете му са тъмни на цвят, дребни, със сок. Неузрелите и зелените са отровни, трябва да се берат само черните.

Черният бъз лекува много болести
Черният бъз лекува много болести

Черният бъз засилва имунната система, показват научните изследвания. Плодовете му съдържат три пъти и половина повече антиоксиданти от витамин Е. Проучване в САЩ разкрива, че екстракт от черен бъз е натурално лечебно средство с антивирусни свойства, които се използват срещу различни видове грип. Бъзът може да се употребява срещу различни видове настинки и простуди, защото предизвиква изпотяване и смъква температурата.Плодчетата на растението, свежи или сушени се справят отлично с различните анемии.

Черният бъз смъква високото кръвно налягане и лекува различни сърдечно-съдови заболявания. Цветовете му спомагат при пресипнало гърло, лекуват горните дихателни пътища. Черният бъз лекува още хемороиди, воднянка, импотентност, проблеми с простатата жлеза, възпаление на бъбреците и пикочния мехур. Ако уринирате кръв, имате задух или затлъстяване, черния бъз се справя успешно и с тях. Отвара от листата на черен бъз се използват за промивка на рани, за хемароиди и ревматизъм, като се правят външни бани.



Коктейл от бъз се прави, като се една чаена чаша от плодчетата се накисват в чаша студена вода от вечерта. След това на сутринта се прецежда и се изпива на гладно. 30 г от плодчетата се заливат с гореща вода се вари 10-15 минути на бавен огън. Отварата престоява 45 минути и след това се прецежда . Полезно е да се пие при захарен диабет и различни злокачествени заболявания.

От бъз могат да се правят още сладко,сироп, пюре, конфитюр, мармалад. Виното от бъз се приготвя, като плодчетата се изсипват в по-голям стъклен съд. Един килограм плодчета се заливат с три литра вода. След две-три седмици се получава вино-пие се една винена чаша преди ядене на обяд и вечеря.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.