Жълтото глухарче е вълшебен дар от природата

0
1485

През пролетта поляните придобиват слънчев цвят, благодарение на жълтото глухарче. Ще се изненадате колко безценни ползи за човешкото здраве крие то

Освен като нежно и красиво пролетно цвете, се оказва, че жълтото глухарче е безценен дар от природата.

жълтото глухарче  е прекрасна билка
Жълтото глухарче е прекрасна билка

Това прелестно растение е познато из цяла Европа, както и в западните региони на Азия, пише edna.bg.

Малкото глухарче е познато от дълбока древност. Като билка, като цвете или като растение за салата. Използват се корените и надземната му част.

Най-добре е листенцата да се берат малко преди цъфтежа, който е април и май. След това се слагат да се изсушат на проветриво място и на сянка.



Ако използвате корените на жълтото глухарче, то те трябва да се извадят в края на март или началото на месец април.

За салата листата на глухарчето се берат преди или в началото на цъфтежа на растението. Те се нарязват ситно и се овкусяват с лимонов сок и зехтин на вкус.

Тази салата е не само вкусно изкушение, но и изключително полезно средство за борба с досадната пролетна умора и авитаминозата.

Ако имате проблеми със стомаха, страдате от липса на апетит, то вашето лечебно средство също е малкото глухарче. За лечение на тези проблеми се използват корените на растението.

Пригответе си следната отвара: в 200 мл вряща вода изсипете 1 суп. лъжица и после оставете получената смес да се охлади. Консумира се по 1 суп. лъжица от отварата 4 пъти на ден.

Жълтото глухарче помага и при запек, при хемороиди или за пречистване на кръвта, използва се активно при диабет, при възпаления на пикочните пътища или при воднянка.

От древността използват надземната част на растението глухарче при активизиране работата на черния дроб, тъй като билката действа пикочогонно и помага срещу глисти.

Безценните му качества срещу тези заболявания се дължат на специфичните вещества, които се съдържат в горчивите сокове на растението.

Доказано е, че органичните вещества активират действието на задстомашната жлеза и повишават отделянето на инсулин в човешкия организъм, пречиства кръвта и снижава нивата на холестерола.

Не пропускайте да се възползвате от качествата на малкото глухарче и външно – направете си лапи от тази билка и ги ползвайте при екзема, циреи по тялото, можете да се налагате очите си за успокоение при преумора.

Ако имате досадна брадавица, можете да я намажете с белия горчив сок от растението, по препоръка на народни лечители.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.