Честит Имен Ден на 29 май!

0
623

На 29 май почитаме паметта на изявен светец и на смела мъченица. Те посветиха своя живот в служене на Всевишния. Честит Имен Ден!

ЧИД на 29 май!

Свети Александър е 19-ят  патриарх на Александрия, затова остава в историята на християнството като Александрийски.

По времето, в което заема длъжността Александрийски патриарх, Свети Александър успява да разреши множество важни проблеми, свързани с християнството.

По време на Първия никейски събор,  Свети Александър застава начело на противниците против арианството.

Бил учител на Свети Атанасий I Александрийски, който също играе важна роля в историята на християнството.Света мъченица Теодосия е родена в Константинопол, затова е известна като Константинополска.

Родителите й били смирени и благочестиви християни. Те успели да възпитат своята дъщеря в духа на християнските традиции и безкрайна любов към Бога.

Когато станала на 7 години, бащата починал. Овдовялата майка изпратила малката Света Теодосия в манастир, където продължила да развива своята вяра в Бога.

Когато майката починала, Света Теодосия получила голямо богатство, но не го изхарчила за себе си. С част от него подпомагала храмовете, а другата част раздала на бедните.

Свети Александър Александрийски
Свети Александър Александрийски

По времето на император Лъв Исаврянин започнали гонения срещу християните, въпреки, че те отдавна били забранени от император Свети Константин. На помощ на императора се притекъл самият патриарх Атанасий. Той по принцип би трябвало да защитава вярващите.

Част от набезите на гонителите били свързани и с унищожаване на икони.

Под прицел попаднала и древната чудотворна икона на Иисус Христос, поставена още от император Константин над портите на царския дворец.

Един войник се покачил по стълбата, за да събори иконата на Иисус Христос. Света Теодосия блъснала стълбата. Войникът паднал и се наранил тежко.

Нищо не подозиращата Света Теодосия взела спасената икона. Занесла я на патриарх Атанасий, за да му каже какво се е случило като изнесла проповед против иконоборците.  А предателят Атанасий станал доносник и разказал на император Лъв  Исаврянин какво направила монахинята.

Света Теодосия
Света Теодосия

Света Теодосия била затворена в тъмницата и подложена на мъчения в продължение на 7 дни. На осмия я влачили из града. От тежките рани Света Теодосия издъхнала на 29 май през 730 година.

Когато блъснала стълбата с войника и свалила иконата, на помощ на Света Теодосия се притекли още монахини, които също били затворени, измъчвани и екзекутирани.

Имен ден на 29 май празнуват Александър. Алекс, Алекси, Алексей, Алеко, Сандро. Александра, Алекса, Алексия, Теодосия, Тео, Теодоси, Теодосий. 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.