Честит Имен Ден на 24 ноември 2016 г.!

0
584

На 24 ноември почитаме смелостта и духовния подвиг на една специална светица. Имен ден празнуват величествени имена. Честит празник!

Света Екатерина е родена през 3 век в Александрия.

имен ден
В деня на Света Екатерина – Честит Имен Ден!

В онези години Александрия била водещ културен, интелектуален и духовен център в древния свят.

Там се намирала и уникалната Александрийска библиотека, която била опожарена, а през 2002 г. отново възстановена, но пожарът унищожил безценни книги и ръкописи.

Света Екатерина била изключително красива. Като дъщеря на управителя на Александрия при царуването на император Максимиан, имала възможност да получи най-доброто образование за онези години.



По онова време само изтъкнати мъже имали достъп до него.

Бащата на Света Екатерина бил заклет езичник, но майка й приела християнството нелегално.

Лично майката въвела младата, красива и образована Екатерина в Христовата вяра.

Тя изпращала тайно своята дъщеря при един отшелник, който открил пред младата и жадна за нови знания Екатерина истинската духовност.

До ушите на императора достига вестта, че дъщерята на предания управител на Александрия и заклет езичник, станала християнка.

Императорът изпратил пратеници при младата и начетена Екатерина, за да я убедят да остави християнството и да започне отново да се кланя на идолите.

Света Екатерина била дълбоко убедена, че тя изповядва истинската вяра, затова искала да накара императора да престане да преследва християните.

Междувременно Света Екатерина успяла да превърне в християни съпругата на императора и неговите съветници.

Вместо да се разкае за своята постъпка, Света Екатерина започнала да поучава императора, а той се разгневил и заповядал да я затворят в тъмницата.

Подложили младата Екатерина на страшни мъчения. Осъдили я на смърт чрез разпъване на въртящо се колело.

имен ден
Свети Меркурий

В момента, в който Света Екатерина докоснала колелото на смъртта, то се счупило и се разпаднало на части. Много езичници останали впечатлени от случката и разбрали, че това е станало, благодарение на истинския Бог.

Императорът не пощадил девойката и втората присъда била обезглавяване.

Палачите изпълнили присъдата – Света Екатерина приела венеца на мъченическата смърт.

В този момент от Небето се появили Ангели, които грабнали бездиханното тяло на Света Екатерина и го отнесли високо горе на Синайската планина.

След години на това място е построен Синайският манастир, който съществува и днес, и е кръстен на името на смелата Света Екатерина.

Това се случило през 6 век при царуването на император Юстиниян I.

*********

Чудотворните мощи на Света Екатерина са извършили безброй чудеса. Света Екатерина помага на всеки, който й се помоли с дълбока и искрена вяра.

Докато била жива, Света Екатерина получила отлично образование, а любовта й към знанието била несломима.

Затова днес Света Екатерина особено много покровителства студентите и учениците по време на тяхното следване и при полагане на техните изпити, за да могат да се представят максимално добре.

Независимо, че Света Екатерина е станала великомъченица без да е била майка, тя е поела духовен ангажимент да помага на жените, за да изкарат по-леко своята бременност, както и при самото раждане, за да протече по-леко.

Имен ден празнуват Екатерина, Катя,  Катерина,  Катина, Кети, Катрина, Катрин, Катка, Кина, Кинка, Кета, Куна, Кунка, Тинка, Тина.

*********

Не е имен ден, но на 24 ноември почитаме паметта и на Свети великомъченик Меркурий.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.