Какво не знаем още за дядо Коледа (За елхите и украсата по тях)

0
432

Дядо Коледа има неща, които не знаем за него

Дядо Коледа крие много изненади. И интересни подробности около възникването си. Първата картичка с образа на дядо Коледа е направена през 1886 г.

Нея я е нарисувал американския художник Луис Пранг. А Коледа започва да се празнува през 354 г. сл. Христа, на 25-ти декември.

Дядо Коледа крие още много неизвестни тайни

По заповед на папа Либерий. Той заповядал да се празнува на тази дата, защото тогава се ражда слънцето. Според римския календар.

На Бъдни вечер в камината се е слагал бъдник. Това е било дебел пън, често от круша, дъб, бук или ела.
Първата изкуствена елха е направена в Германия.



Тя е била украсена с гъши пера. В Лондон през 2011 година е направено най-голямото коледно дърво. От конструктора „Лего”. Било е високо 10 метра и е съдържало 600 000 блокчета.

Японците празнуват Коледа, като поръчват пилето на KFC. Благодарение на успешната маркетингова компания то става специално ястие за празника от 1974 г. в Страната на изгряващото слънце.

Коледните топки по елхата са не само украса. Те са и символи.

Водят началото си от беден художник. Той живеел във Витлеем. Не успял нищо да подари на бобето Христос. Затова решил да го дари със своето изкуство. Застанал пред яслата.

И като жонгльор прехвърлил няколко топки пред погледа на бебето. Той много ги харесал и оттогава топките се превърнали в символ на празника.

В Австрия и Германия са против дядо Коледа. Те твърдят, че той е символ на компания за безалкохолни напитки. И то във вида, в който го познаваме-с бяла брада, розови бузки и червени дрехи.

Затова жителите на тези две страни искат да се възвърне старата слава на Свети Никола. Който при тях изпълнява ролята на дядо Коледа. И всъщност е първообраза на благия старец.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.