Качамак в гювече с гъбки и бекон (лесна вкусотия за всеки ден и сезон)

0
711

Този качамак в гювече е стара и разкошна рецепта

Предлагаме ви рецептата за качамак в гювече. Лесно и вкусно ястие за всеки ден и всеки сезон. Толкова е апетитно с гъбки и бекон, че ще си оближете пръстите.

качамак в гювече
Много вкусен и много български качамак в гювече

Трябват ни 300 грама царевично брашно, 1,2 литра вода, сто грама масло, 300 грама сирене, четири яйца, черен пипер, сол на вкус, 200 грама кашкавал, гъби или бекон по ваше желание.

Първо слагаме водата да заври в една голяма тенджера и сипваме сол. При непрестанно бъркане започваме да сипваме във вече врящата вода царевичното брашно. Но на тънка струйка.

Намаляваме после котлона и като не спираме да бъркаме, варим за около 15-ина минутки. После взимаме друга тенджера и в нея също кипваме малко вода.



Във врящата вода чукваме яйцата и ги оставяме да се забулят леко. След което ги вадим с помощта на решетъчна лъжица. Взимаме си гювечетата и ги намазваме с масълце.

На дъното им поставяме пласт от качамака, а отгоре поливаме с малко разтопено масълце, поръсваме с черен пипер и с настърган кашкавал и ги поставяме във фурната да се запекат.

Необходими са им около 15-20 минутки, не повече, за да са съвсем готови за хапване. А, когато ги сервираме, ги сервираме заедно с пържени в масло гъбки или беконче – по наше си желание.

Много вкусно става това ястие, ако щете вярвайте. Лесно е и е подходящо за всеки сезон. А и качамакът е сред старите традиционни български вкусотии, които са оцелели през вековете и до днес.

Пожелаваме ви добър апетит и да ви е много вкусно на всички!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.