Колизеумът в Рим разкри своята мистерия!

0
445

Една от най-древните сгради, украсяващи столицата на Италия, Колизеумът, вече разкри своята тайна

Една от най-интересните туристически атракции на посетителите и гостите на Рим, това е Колизеумът. Той е успял да се съхрани повече от 20 века и днес отново можем да се насладим на древното строителство, чисти линии и форми. До днес обаче, никой не бе успял да разкрие каква тайна крие в себе си Колизеумът, за да се запази повече от 2000 години.

Мистерията се състои в използвания уникален по своите качества бетон, който се характеризира с огромна издръжливост. Според „Дейли Мейл“, дори и днешните инженери и строителни техници могат да се поучат от рецептата, по която се е приготвял този скрепителен материал, за да устои на времето.

Kolizeulm
Колизеумът разкри своята най-голяма тайна

Екип от международни учени се е съсредоточил в изследвания на римския бетон. Експерти от Университета в Бекърли, Калифорния, са проучвали хоросана, използван в Колизеума, чрез рентгенови лъчи. Оказало, че в него има богато съдържание на вулканична пепел. Той успешно свързвал малките зрънца от вулканичен туф с използваните тухли.

След анализ на състава и структурата на хоросана, учените установили, че пепелта съдържала определена кристална решетка, която не позволявала пукнатините, получени от атмосферните влияния или от слягането на постройката през вековете, да се увеличат.



Друг интересен момент е откритието, че при строителството на Колизеума е използван минерал, наречен стретлингит, който също не позволява на корозията да се развива.

Колизеумът се е съхранил поради използването на римския бетон, който освен отлични качества, той показва и изключителна екологичност при технологичния си процес. Обичайно, при производството на съвременните бетони, се използва нагряване до 1450° по Целзий, при което се изхвърлят огромни количества в атмосферата на вредни газове и въглерод.

При производството на римския бетон, употребяван при строежа на Колизеума, сместа за спояване се втвърдява при далеч по-ниски температури, тъй като се състои основно от вулканична пепел, вар и вода.

Научният екип се надява мистерията, която Колизеумът разкри наскоро, да може да се употребява и при съвременното строителство, насочено към качество, здравина и екологичност.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.