КПЗ пояснява дали можем да върнем получените подаръци в магазина

0
222

От Комисията за защита на потребителите (КПЗ) коментират ситуацията в България дали имаме право да връщаме ненужните подаръци след празниците в магазина

Истерията преди Рождество да се купуват подаръци е огромна.

Да не забравяме, че тази година български телефонен оператор обсеби рекламния блок с поредица от рекламни видеа с участието на радиоводещия Митко Павлов какво да изберем и купим на цялата фамилия за празниците.

От много години в чужбина са свикнали, че след като мине Рождество, голяма част от хората връщат обратно в магазините част от своите подаръци, защото се повтарят, защото не им харесват или просто нямат нужда от тях.

От КПЗ ни напомнят, че според разпоредбите на действащия закон, търговецът е длъжен да подмени или върне парите само на стока, която е повредена или дефектна.



koleva-podaraci
Все още у нас не е задължение на търговците да връщат продадените подаръци

Няма разпоредба в закона или директива, действаща на територията на България, които задължават търговците да приемат обратно ненужните или нехаресани подаръци за Коледа.

По принцип дните около празниците в България се превръщат в истински Рай за търговците, понеже те разчитат на такива моменти, за да направят по-големи обороти и да си докарат малко печалби.

Следователно търговците нямат никакъв интерес да позволят на потребителите да им върнат нежеланите стоки обратно като си поискат левовата равностойност.

Това би било пълна финансова загуба за търговците, които само преди броени дни са останали доволни, че са продали, понякога че са се отървали от стоките в магазина.

През последните години, коментират от КПЗ, има търговци – предимно от големите вериги, които са съгласни да приемат обратно закупените стоки, но това трябва да бъде потвърдено предварително.

В такива случаи клиентът определя дали да смени получените подаръци с неща, от които има нужда за същата левова равностойност или да  получи парите.

Точно поради тази причина, за да не изпадате в такива неприятни ситуации не правете големи или необмислени покупки за празниците, не само за Рождество.

Спазвайте библейската традиция да се подаряват подаръци, която пряко е свързана с Рождеството на Иисус Христос – тримата влъхви му носят най-скъпите дарове – злато, смирна и ливан.

Ако не сте сигурни от какво точно имат нужда хората, за които ще избирате подаръци, купете нещо дребно, което винаги би им било полезно.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.