Учените разкриха неочаквани факти за живота на древните египтяни

0
966

Древните египтяни са представители на една уникална и изключително напреднала цивилизация. Последните открития точно потвърждават тези думи

Много хора знаят, че древните египтяни били изкусни майстори – златари.

Последните разкопки показаха, че древните египтяни имали и добре развита социална система
Последните разкопки показаха, че древните египтяни имали и добре развита социална система

Всички построените сгради (не само храмовете и пирамидите) били издигнати с помощта на изключителни инженерно-технологични методи.

Древните египтяни лекували зъбите и правели операции за мозъка.

Но освен тези постижения на древната цивилизация на фараоните в Египет, археолозите откриха, че в страната е провеждана изключително стриктна социална политика.



Всички служители, които работели за държавния глава на Египет – фараона се ползвали от различни социални придобивки и бонуси.

Държавните служители, освен заплата,  имали право на роби, полагало им се място, на което да  построят своя гробница, право на платени болнични.

Намерени са документи, а след като били разчетени, станало ясно, че медицинското обслужване е извършвано от лекар, който давал при нужда и платен болничен, за да може болният държавен служител да се лекува вкъщи, като през това време неговата надница продължава да се начислява.

Запазени са  папируси, на които  са записани назначените видове лечение и медикаментите, които използвали.

Археолозите са на мнение, че някои видове лечения са били доста  скъпи и по всяка вероятност от тях са се ползвали само богатите и  най-изявените държавни служители.

Други лечения били извършвани с помощта на билки и други обикновени съставки. Именно те  били достъпни за бедните.

Информацията, за която стана дума е получена от разкопките в Дейр ел-Медина, които се извършват под  ръководството на  Ан Остин от  известния Станфордския университет.

Всичко това, за което пишем е станало преди 3000 и повече години.

Освен това, по време на своята служба на майсторите – строители например, осигурявали прислуга. Тя се грижела за пране на дрехите и за приготвянето на храната. Имали месечна дажба от жито, което прислугата смилала, писаха в Ред орбит.

Прислугата носела вода от водоизточника до квартирата на майсторите – строители за домакинството и за къпане.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.