Витамин С крие сериозни опасности! Ето какви!

0
939

Той може да намали сериозно броя на левкоцитите

Чували сте многократно за многобройните ползи от витамин С, но замисляли ли сте се някога за опасностите, които крие?

витамин С
Той може да намали сериозно броя на левкоцитите

Вероятно мнозина ще останат изненадани от факта, че витамин С крие сериозни опасности.
Все по-голяма част от съвременното общество приемат витамините под формата на таблетки. Незнайно защо хората не обръщат сериозно внимание на здравословното хранене и то най-вече в онази му част с приема на така необходимите за здравето витамини.

Знаете ли обаче, че приемът на витамини под формата на таблетки трябва да се случва само по препоръка на лекар и под неговото зорко наблюдение. Безразборният им прием не е никак безобиден, както мнозина смятат. Хората си мислят, че след като са витамини, те са много полезни за организма и колкото повече приемат, толкова по-добре. Е, не е така!

Най-разпространените таблетки, които често се използват „за всеки случай“, са витамин С, познат още като аскорбинова киселина. Този витамин се дава безразборно както на деца, така и на възрастни. Всички те поглъщат доброволно добре познатите им таблетки с жълт цвят.



Мнозина вярват, че предозирането на витамини не може да им причини нищо сериозно. Именно поради тази причина те ги пият съвсем безразборно и не спазват лекарските предписания, а ги предозират с идеята, че ще засилят ефекта. Вероятно обаче забравят, че дори и витамини, тези таблетки също са лекарства като всички останали продукти от фармацевтичната индустрия.

В този ред на мисли с тях също трябва да се подхожда изключително внимателно и да не се предозират. Прекомерният прием на витамини може да доведе до сериозни последствия за здравето ви. За излишък от витамин С може да се говори, когато приемате от него повече от 1 грам дневно.

Възможно е да го предозирате, ако при приема на единична доза вземате 20-30 пъти по-висок от максималната дневна доза. Имайте предвид, че ако предозирате продължително време „безобидният“ витамин С, можете да си навлечете сериозни проблеми.

Макар да ви се струва несериозно и да си мислите, че това няма как да стане, трябва да знаете, че предозирането на този иначе толкова полезен витамин, може да доведе до образуване на камъни в бъбреците или да влоши дейността на панкреаса. Предозирането му може да предизвика гастрит, язва или пък недостиг на витамините от група В.

Той може да намали сериозно броя на левкоцитите, да повиши кръвното ви налягане, да предизвика алергия или пък да наруши кръвосъсирването, пише pik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.