Неподозираната тъмна страна на куркумата

0
251

Не е препоръчително да се приема от кърмещи и бременни жени

Всички знаем, че на куркумата й се носи славата на здравословна подправка. От доста години тя е сочена за неразделна част от здравословното хранене.

куркумата
Не е препоръчително да се приема от кърмещи и бременни жени

В последните години специалистите по здравословно хранене непрестанно изтъкват ползите от нея. Този факт превърна куркумата в най-продаваната подправка. Преди нея се нареждат само лененото семе и кокосовото масло.

За ползите от куркумата се е изговорило и изписало много, но малцина са тези, които говорят и за тъмната страна на този продукт.
Обикновено куркумата се използва заради приятния й аромат и наситено жълтия цвят. Както всеки друг продукт обаче, лошите й страни ще откриете, ако прекалите с приема й.

За всекиго е ясно, че ако прекали с нещо, би могло да нанесе вреди на организма и да се превърне от полезно в опасно.
Именно поради тази причина е добре да сте наясно със ситуациите, в които трябва да избягвате приема на тази екзотична подправка.



Специалистите по здравословно хранене твърдят, че ако смесите куркумата с черен пипер, ползите от нея се увеличават с 200%. На практика, приемайки тази смес се получава ефект, все едно сте приели 29 чаши куркума. Сами съзнавате, че това е немислимо и крие сериозни рискове за организма.

Куркумата не е препоръчително да се приема от кърмещи и бременни жени, както и при дами, които планират бременност. Специалистите са категорични, че когато дамите са в някое от изброените състояния, приемът на куркума не е безвреден за тях. Освен това консумацията на тази екзотична подправка не се препоръчва и на бъдещи бащи. Истината е, че тя намалява значително нивата на тестостерон и забавя движението на сперматозоидите, а това пречи на процеса на оплождане.

Хората, които страдат от захарна болест (диабет), също трябва да обърнат сериозно внимание на приема на тази подправка. Ако толкова я харесвате, че не можете без нея, то е добре да сведете приема й до минимум. Причината за този съвет е фактът, че съдържащите се в нея вещества понижават сериозно нивата на кръвна захар, а това може да предизвика хипогликемия – състояние, което може да застраши дори живота ви.

За куркумата трябва да забравят и хората, склонни към образуване на камъни в бъбреците. Тъй като тази подправка е изключително богата на оксалати, приемът й дори в минимални количества увеличава риска от образуването на камъни с цели 70%.

При наличие на камъни в жлъчката пък приемът на тази екзотична подправка ще доведе до многократно засилване на болките, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.