Разгадаха причината за детския кариес: Не е свързана с наследството!(Ето кой е виновен)

0
193

Разгадаха причината за образуване на кариес при децата

Американски и австралийски учени откриха причината за образуване на кариес при най-малките. Досега се смяташе, че това са най-вече наследствените причини.

кариес
Генетиката не влияе за образуване на кариес при децата

Но от изследванията стана ясно, че причината е в хигиената на зъбната кухина. И не само!

Специалистите са взели натривки от близнаци на възраст между пет и единадесет годишна възраст. От тях 205 са били еднояйчни двойки, а 280 са били двуяйчни близнаци.

Това е позволило да се разгледат различията в генетичния микроареал на децата. Станало е ясно, че една част от микрофлората в устната кухина наистина се наследява.Но в никакъв случай не и тази, която влияе върху зъбните увреждания.

Специалистите са установили и още нещо много интересно. С увеличаване на възрастта микрофлората, предавана от родителите, намалява.

Започват да действат в устата онези фактори, които са външни.

Затова много е важно да се грижим за личната устна хигиена.

Експертите препоръчват за хигиената на зъбите да се следи още преди детето да има зъби в устата си.Освен това изследванията показали, че влиянието на външните фактори е огромна.

Според учените образуването на кариеси зависи от завишената консумация на захари. Отговорни за това са бактериите стрептококи, които предизвикват проблемите на зъбите.

Спецовете препоръчват за профилактика на зъбите да се мият не по-малко от два пъти на ден.

Това до голяма степен ще намали появата на кариес при децата. Но малчуганите трябва да се учат още от невръстна възраст на тези важни хигиенни навици.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.