Земетресение в България е отчетено преди малко

0
224

Информацията за днешното земетресение е изнесена от дежурния сеизмолог от Геофизичния институт при Българска академия на науките

Днес в 09:43 часа е отчетено земетресение в България.

земетресение
Днес е отчетено слабо земетресение в района на Тополовград

Сеизмичната активност на територията на България беше спокойна в продължение на няколко седмици.

Днешният трус е в района на Тополовград. Неговият магнитуд е малък – едва 2,2 по Рихтер.

Такива слаби земетресения често  пъти даже не могат да бъдат усетени от хората. Но свръхчувствителната апаратура на БАН ги засича.



Няма нанесени никакви материални щети. Сеизмолозите все още не могат да кажат дали това земетресение ще бъде единствено или предстоят още днес и през следващите дни.

Вчера и преди дни имаше по-силни трусове в Гърция. Затова е нормално сеизмичната вълна от Гърция да се пренесе в България. Както се случва при земетресение в Румъния в областта Вранча да предизвика земетресение и в Свищов.

Такова мощно земетресение се случи през 1977 г. Имаше разрушени блокове и загинали хора.

В българската история са регистрирани редица тежки и мощни земетресения, които са предизвикали паника сред населението. Нанесли са огромни материални щети и са взели жертви.

Едно такова земетресение се случва през 1913 г. Засегнати са Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Разрушени са църкви, училища, частни сгради. Има жертви.

По случай 100 години от тази трагедия, историческият музей във Велико Търново организира изложба с богат снимков материал.

Стражица пострада жестоко от мощен трус на 7 декември през 1986 г. В 16:17 малкото градчето е буквално разлюляно от силното земетресение. Дълги години хората живееха във фургони. Правителствата през годините така и не се погрижиха за техния домашен комфорт.

А през 2012 г. се случи страшно земетресение в Перник. То нанесе огромни щети на жителите на миньорския град. Години наред някои от тях не можаха да се възстановят материално и емоционално от травмата.

И днес, когато стане дума за трус, не малка чат от перничани продължават да изтръпват от ужас.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.