Кралица Елизабет Втора днес празнува 65-годишен юбилей

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

Днес в Лондон има чествания, посветени на 65-годишен юбилей на Кралица Елизабет Втора. Денят е паметен за жителите на Острова

Преди 65 години на 2 юни принцеса Елизабет става кралица на Англия, на Обединеното кралство и глава на Общността на нациите.

Кралица Елизабет Втора

Кралица Елизабет Втора е на трона вече 65 години

След смъртта на нейния баща крал Джордж VI, тронът на монархията се пада на по-голямата от двете дъщери. Принцеса Елизабет е първородната, а Маргарет е втората принцеса в семейството.

За разлика от други монархии, в Англия на трона може да седне жена. Да не забравяме пра-бабата на Елизабет Втора кралица Виктория.

Когато е провъзгласена за монарх през 1953 г., принцеса Елизабет вече е омъжена за гръцкия принц Филип. В семейството са се родили две деца – принц Чарлз (1948) и принцеса Анна (1950).Третият и четвърти син са родени, след като Елизабет вече е кралица. Принц Андрю идва на белия свят през 1960 г. А принц Едуард през 1964 г.

Кралица Елизабет Втора е най-дълголетният монарх на Великобритания. Също така е и най-дълго управлявалият страната.

Младата принцеса Елизабет участва във Втората световна война като монтьор и шофьор на военен камион.

Страстта й към шофирането е жива и днес. Винаги, когато е в Шотландия, кралицата сяда  зад волана. Нейните поданици се радват на шофьорските й умения на тази голяма възраст.

Кралица Елизабет Втора никога не се е замесвала в скандали. Както сам сър Уинстър Чърчил казвал, тя е изключително добре образована, много мъдра и притежава чувство за хумор. Затова бързо и лесно печели симпатиите на британците и на чужденците.

Кралицата има две големи страсти. Това са кучетата от порода корги, които през годините са я придружавали по време на пътувания зад граница.

Другата огромна страст са конете.

И тази година в Бъркшир, до замъка Уиндзор, ще се проведат традиционните конни надбягвания. Те са по-известни като Royal Ascot.

Насочени са към събиране на средства за благотворителност. Тази година ще се проведат от 19 до 23 юни.

 

loading...

Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар