Кралица Елизабет Втора днес празнува 65-годишен юбилей

0
285

Днес в Лондон има чествания, посветени на 65-годишен юбилей на Кралица Елизабет Втора. Денят е паметен за жителите на Острова

Преди 65 години на 2 юни принцеса Елизабет става кралица на Англия, на Обединеното кралство и глава на Общността на нациите.

Кралица Елизабет Втора
Кралица Елизабет Втора е на трона вече 65 години

След смъртта на нейния баща крал Джордж VI, тронът на монархията се пада на по-голямата от двете дъщери. Принцеса Елизабет е първородната, а Маргарет е втората принцеса в семейството.

За разлика от други монархии, в Англия на трона може да седне жена. Да не забравяме пра-бабата на Елизабет Втора кралица Виктория.

Когато е провъзгласена за монарх през 1953 г., принцеса Елизабет вече е омъжена за гръцкия принц Филип. В семейството са се родили две деца – принц Чарлз (1948) и принцеса Анна (1950).



Третият и четвърти син са родени, след като Елизабет вече е кралица. Принц Андрю идва на белия свят през 1960 г. А принц Едуард през 1964 г.

Кралица Елизабет Втора е най-дълголетният монарх на Великобритания. Също така е и най-дълго управлявалият страната.

Младата принцеса Елизабет участва във Втората световна война като монтьор и шофьор на военен камион.

Страстта й към шофирането е жива и днес. Винаги, когато е в Шотландия, кралицата сяда  зад волана. Нейните поданици се радват на шофьорските й умения на тази голяма възраст.

Кралица Елизабет Втора никога не се е замесвала в скандали. Както сам сър Уинстър Чърчил казвал, тя е изключително добре образована, много мъдра и притежава чувство за хумор. Затова бързо и лесно печели симпатиите на британците и на чужденците.

Кралицата има две големи страсти. Това са кучетата от порода корги, които през годините са я придружавали по време на пътувания зад граница.

Другата огромна страст са конете.

И тази година в Бъркшир, до замъка Уиндзор, ще се проведат традиционните конни надбягвания. Те са по-известни като Royal Ascot.

Насочени са към събиране на средства за благотворителност. Тази година ще се проведат от 19 до 23 юни.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.