Решено: За дрехите втора употреба няма да се плаща допълнителна такса

0
300

Една добра новина за много голяма част от българите, които разчитат на дрехите втора употреба. Заговори се миналата седмица, че ще се плаща такса за тях

Идеята беше на Министерство на околната среда.

дрехи втора употреба
Няма да се плаща продуктова такса за дрехите втора употреба

От министерството направиха предложение всички вносители на дрехи втора употреба да започнат да заплащат продуктова такса.

Продуктовата такса е неизменна част от Закона за управление на отпадъците у нас.

До момента у нас подобна такса плащат вносителите на леки автомобили втора употреба от чужбина.



Смисълът на таксата е свързан с рециклиране на отпадъците.

Т.е. ламарините на леките автомобили ще се износят много по-бързо от тези на новите коли. Или пък ако не бъдат продадени, вносителите трябва да ги дадат за рециклиране.

Вносителите на автомобили втора употреба са включени в специални регистри.

На този принцип Министерство на околната среда искаше да вкара в регистри вносителите на дрехи втора употреба и да им наложи съответната продуктова такса.

От асоциацията на вносителите реагираха остро. Те заявиха, че тази такса ще повиши с 25% стойността на дрехите втора употреба.

А тези стоки са насочени най-вече за хора с по-ниски доходи.

Някои вериги за стоки втора употреба залагат изключително на маркови облекла, чиито цени и сега са доста високи. Ако им бъде наложена продуктовата такса, цените им ще достигнат нивото на новите маркови дрехи.

Освен това в  магазините за стоки втора употреба  работят повече от 8000 души. Ако цените на стоките втора употреба се повишат, потребителите ще спрат да ги купуват толкова редовно и част от персонала ще остане без работа.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.