Стойчо Керев разкрива най-големите заблуди, които пречат на българите да просперираме (+видео)

0
2428

Журналистът и продуцент Стойчо Керев, заедно с неговия гост разглеждат една изключително важна тема. Тя е свързана с нашата история и идентичност

За първи път в „Новото познание“ гостува изтъкнатият историк академик Георги Марков.

Стойчо Керев
Стойчо Керев

Акад. Марков коментира, че българската история не трябва просто да се познава, а да се разбира.

Една от най-големите заблуди в най-новата история на България е свързана с Русия и не само.

Вярването, че нашата страна има свой добър по-голям брат се оказа невярно.



Дядо Славейков е бил идеалист, когато казва, че „кат Русия няма друга тъй могъща на света“. Акад. Марков припомня, че точно Царска Русия загива по един нелеп начин.

Невярно се оказва вярването, че ако сме съюзници с император Вилхелм Втори по време на Първата световна война, това ще бъде благоприятно за страната. Става дума за Втория Райх. След това идва Третият Райх. Тогава Чърчил зачерква нашата страна и я предава на Сталин. И така цели 45 години.

От 2007 г. България е част от ЕС и от света. Ние се надяваме, че чичо Сам ще ни помогне да бъдем проспериращи. Но САЩ в момента не е онази просперираща страна, която някога беше.

На второ място акад. Марков поставя заблудата за избора – хляб или свобода. Преди 1989 г. народът е имал хляб, но не е имал свобода. Днес в демокрацията имаме огромна свобода, но има и хора, които ровят в контейнерите.

Третата голяма заблуда е свързана с нашия произход. Според акад. Марков ние имаме арийски произход. Не сме кюрди. В БАН са направени много генетични изследвания на ДНК на траките и на българите. Използвани са намерени кости от погребения.

Четвърта заблуда е, че революцията е решила нашата съдба, а не просветителите. Каравелов казва, че „Свободата не ще екзарх, а иска Караджата“. Но това не е съвсем така, казва акад. Марков. Идеите за свобода са се зародили в голяма част от българските манастири. Свободата първо иска екзарх, а след това Караджа. Просветените хора са първите, които искат свобода, а не невежите.

Един от големите духовници будители е отец Паисий Хилендарски. Програмата за свободата не е написана в кръчмата от хъшовете, а в килията на Хилендарския манастир. Българите все още не сме се научили да тачим своята духовност.

Българите притежаваме два сериозни недостатъка – нихилизъм и индивидуализъм. Ние казваме, че от нас нищо не зависи. Българите сме отлични професионалисти и специалисти, но не можем да се сдружаваме.

Не пропускайте видеото долу с въпросите на Стойчо Керев и с анализите на акад. Марков.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.