Доц. Найденова обяснява какви грешки се допускат при хранене

0
1069

Доц. Найденова е диетолог. Специалистът дава полезна информация как можем да се храним едновременно правилно и здравословно

Доц. Дарина Найденова е специалист по „Хранене и диететика”.

доц. Найденова
Доц. Найденова

Диетологът казва, че днес ние допускаме няколко големи грешки в храненето.

Една от съществените ни грешки е консумацията на една и съща храна.

Поради забързаното ежедневие, много хора се хранят набързо. Нямат време да ядат в стол или в заведение и да приемат готвена храна.



Най-често избираме тестени храни като хамбургери. От тях получаваме много калории, но не и полезни вещества.

Втората грешка, която се допуска при хранене е свързана с консумацията само на един и същи вид храна продължително време.

Това е вреден навик. Защото така се засища усещането за глад, но не и за полезност от храната. Получават се различни хранителни дефицити, съобщи варненското радио „Фокус“.

Храната, която се приема, трябва да бъде разнообразна, за да може организмът да се зарежда с различни минерали и витамини. Когато не можем да осигурим това на своето тяло, то започва да страда от недохранване, без значение, че сме му дали някаква храна.

Доц. Найденова обяснява, че не съществува само една храна, която може да задоволи всички нужди на човешкия организъм.

Има храни, които са по-полезни от други, но само те не са достатъчни. Например, киселото мляко е полезно, защото съдържа белтъци, мазнини, калций. Важно е за здрав стомах и черва. Подхранва полезната микрофлора на червата. Не позволява да протичат гнилостни процеси в дебелото черво. По този начин го предпазва от рак.

Но не можем да се храним само с кисело мляко. За здрави черва и стомах е важно още да приемаме храни, богати на целулоза като прясно и кисело зеле, карфиол, броколи, зърнени храни, ядки.

Но често пъти тези храни не са богати на достатъчно витамини. Затова е важно да приемаме жълти, червени, оранжеви и лилави плодове и зеленчуци. В тях количеството витамин С е високо.

Зелените храни – спанак, салати, лапад, лобода, копър, магданоз, прясна мащерка, пресен босилек, пресен джоджен  са богати на желязо. Желязото дава енергия на кръвта, за да може да разнася кислорода и хранителните вещества до всички клетки, а след това да пренесе отпадъчните вещества извън клетките.

Друга грешка, която много хора допускат е свързана със смесването на храните.

За да може вашият организъм да са зареди качествено с полезни минерали и витамини, не трябва да смесвате различните храни, а да ги консумирате отделно.

Например, ако искате да подсилите тялото си с витамини, яжте днес повече плодове и зеленчуци.

След това заредете тялото си с белтъци. На следващия ден яжте повече месо, мляко и млечни продукти.

После тялото ви се нуждае от въглехидрати. На третия ден яжте повече картофи, ориз, хляб, мед.

Т.е. всеки ден давайте на вашето тяло различни полезни вещества, за да бъде силно и здраво.

 

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.