Стойчо Керев разкрива силата на българския дух (+видео)

0
713

Журналистът и продуцент Стойчо Керев и неговият гост ни връщат към нашите корени. Припомнят случки от българската история, които показват несломимия ни дух

В „Новото познание“ гостува известният в чужбина диригент маестро Йордан Камджалов.

 Стойчо Керев
Стойчо Керев

Маестро Камджалов дирижира и международния хор „Виделина“. В хора пеят жени и мъже от четири континента. Изпълненията са само на български език.

Тази година маестро Камджалов доведе хор „Виделина“ в България за трети път. Те изнесоха концерти в Пловдив, в Габрово и във Варна, които преминаха с изключителен успех.

Всеки човек притежава дух и сила. Той получава вдъхновение, което може да реализира на практика.



През последните години като цяло хората сякаш се страхуват да поемат отговорност, за да реализират силата и духа.

В световната история има безброй много колоси. Такива са Моцарт, Тесла, Леонардо да Винчи, Шустакович, Феранц Лист, Достоевски и много други.

В България също са се раждали колоси. В този ред на мисли маестро Йордан  Камджалов дава пример с боевете при Сливница, Шипка и Дойран. Без духа на българина, подобен подвиг не може да бъде осъществен.

Човешкият дух най-ясно се проявява в екстремни ситуации.

От векове условията в България са все трудни и екстремни. Тези трудности принуждават българите да предизвикат своя дух, за да могат да се справят с трудностите.  Например, всички герои на Шипка, при Сливница, край Дойран не са предполагали на какво са способни, докато не са попаднали на бойното поле. Там човешката сила на всеки един от тях е била мобилизирана в едно колективно цяло.

Човешкият дух и човешката воля притежават хиперпотенциал. Духът е свързан с любовта.

Пълна безрезервност, пълно отдаденост, безапелационна смелост, саможертва до пълно безразсъдство. Тези качества притежава всяка една отдадена майка, която е готова да брани своето дете.

Великите шедьоври в изкуството имат за цел да отключат неограничения потенциал на духа в човека.

Маестро Камджалов казва, че и днес човек може да развива и извисява своя дух. Но ние не притежаваме онази безрезервна вяра, която е необходима. А тя е важна, за да може човек да се изживее своя живот пълноценно и осъзнато.

Още интересни факти ще научите от въпросите на Стойчо Керев и от отговорите на маестро Йордан Камджалов от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.