Копърът може да се използва и като билка. Ето за какво е полезен

0
709

Той е истински вълшебник

 

копърът
Той е истински вълшебник

Копърът е една от най-използваните подправки в родната кухня, особено през летния сезон.

Обикновено домакините добавят копър към таратора или пък към студени млечни сосове. Копърът е тревисто растение и може да се отглежда навсякъде. Среща се дори и в дивата природа.

Една от отличителните му черти, е силният му аромат. Именно той е превърнал тази подправка в една от най-използваните подправки в кулинарията. Той притежава не само уникален вкус, а и редица полезни свойства, известни още от древни времена.

Копърът е истинска бомба откъм хранителни вещества. Неговите листа са богати на витамините А, С, В2, В6, Р и РР. Има високо съдържание на микроелементи като калций, калий, желязо, фосфор и магнезий.



В този ред на мисли копърът може да се конкурира успешно с някои зеленчуци, богати на минерали. 50 гр. копър може да замести успешно 150 гр. домати. Калорийната стойност на тази подправка е 31 ккал за 100 гр.

Уникалното съчетание от магнезий и желязо в това растение, върши чудеса за подобряване процеса на образуване на кръвта. Съдържащите се в него етерични масла и храносмилателни ензими, карат жлъчката да работи по-интензивно.

Няма да е грешка, ако присъства редовно в менюто ви

Освен това той е като натурален дезинфектант за целия организъм и най-вече на храносмилателния и уринарния тракт.
От зелената му маса се произвеждат редица медикаменти за лечение на сърдечносъдови проблеми.

Веществата, които са в основата на тези медикаменти, разширяват съдовете на сърдечния мускул като по този начин нормализират тяхното хранене. Така се предотвратява появата и развитието на различни аномалии.

Редовната консумация на копър подобрява значително лактацията и диурезата. Оказва благоприятен ефект върху черния дроб и дихателната система. Приемайки листата на това растение, можете да се избавите от силно главоболие, високо кръвно налягане, както и да успокоите нервната си система. Копърът косвено подобрява и зрението.

Установено е, че редовната му употреба облекчава значително протичането на състояния като язва на стомаха или дванадесетопръстника, холицистит, както и други проблеми с храносмилателната система.

Не пропускайте да го добавяте към ястия, сосове, таратор и др. той е с доказани лечебни действия. Освен това култивираният копър е изключително полезен не само като пресен, а и в сушено състояние. Можете спокойно да добавяте сушен копър към ястия, маринати, запарки и извлеци.

Също така могат да се добавят зелените стъбла и семената на копъра към различни ястия и маринати. Ако страдате от безапетитие, можете да стимулирате апетита с прием на запарка от семена на копър. Тази запарка нормализира храносмилането, помага при безсъние, както и при възпалителни процеси в бъбреците, пише simptomi.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.