От този понеделник променяме своите хранителни навици

0
307

Започваме период на важни духовни изпитания. Този период е свързан с промяна и в нашите хранителни навици през следващите седмици

Християните, които спазват религиозните традиции знаят, че 11 февруари е Неделя Месопустна.

заговезни
На месни заговезни спираме да се храним с месо и месни храни

От понеделник до следващата неделя навлизаме в седмицата, наречена „сирница“. В неделя са Сирни Заговезни, а от понеделник започва Великия пост преди Възкресение.

11 февруари е последният ден, в който християните консумират месо.

Ако искате да постите тази година, но сте забравили, тази неделя трябва да ядете месо и колбаси за последно до Великден.От понеделник до неделя можете да се храните с млечни продукти и с яйца.

Следващата неделя – 18 февруари приключваме с млечните храни и от 19 февруари започват постите.

Постите променят драстично нашите хранителни навици.

За Великденския пост най-важна е първата седмица, през която вярващите спазват строг пост, причестяват се.

Последната седмица от Великия пост, наречена Страстната седмица – от Цветница до Великден, отново се спазва много строг пост.

На Разпети петък вярващите не приемат храна. Хапват малко хляб и вода, за да изразят своята съпричастност към страданията на Иисус Христос на кръста.

Кой не трябва да пости? 

Дори и да имате огромно желание да постите, ако имате заболявания и вашето здраве е застрашено, не трябва да го правите.

Понеже по време на Великия пост не трябва да се яде дори кисело мляко, а много хора страдат от болен стомах, ако има опасност да повредите вашата храносмилателна система, по-добре е да приемате кисело мляко.

Ако в момента сте болни, също не трябва да постите.

Ако сте бременна жена или наскоро сте родила и кърмите, не постете.

Ако се възстановявате от счупени кости и е важно да приемате белтъци, за да калцира костта по-бързо като прясно мляко, прясно сирене и други, няма да постите.

При положение, че имате анемия, малокръвие, възстановявате се след хепатит, когато трябва да ядете телешки дроб,  няма да постите сега. Но можете да го направите по време на Петровите пости, преди Успение Богородично или да спазите постите преди Рождество.

Ако сметнете, че не бихте могли да издържите всички дни до Великден без да приемате млечна храна, постете само първата седмица и последната от Великия пост. През останалите седмици яжте от време на време сирене, кашкавал, мляко или яйца.

Църквата приключва венчавките от Сирни Заговезни до Светлата седмица след Великден.

Няма забрана за сключване на граждански брак, но ако не е спешно, изчакайте да свършат постите.

 

************************

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.