Днес България изпрати Жорж Ганчев в последния му път

0
782

Днес храм “Света София” беше препълнен от българи и от чужденци, пристигнали да си вземат “Сбогом” с големия Жорж Ганчев

Жорж Ганчев (1939-2019)

От САЩ долетяха двете дъщери Силвана и Джулия, заедно с техните съпрузи.

Жорж Ганчев беше многостранно развита личност. Той имаше приятели в различни социални кръгове. Затова днес на опелото забелязахме хора от сферата на киното, театъра, музиката, спорта и много политици.

Диана Дафова, Славчо Пеев и Ставри Калинов. Бившите политици Александър Томов, Николай Василев и Петър Берон.

Иван Тенев и доц. д-р Христо Смоленов. И още десетки хора, които не са публични личности.Жорж Ганчев напусна нашия свят на 19 август. Само 10 дни по-късно щеше да навърши 80 и да отпразнува своя юбилей.

Жорж Ганчев остава в българската история като една незабравима многостранно развита колоритна личност.

На младини е бил баскетболист и състезател по фехтовка. Заминава за САЩ. Там става треньор по фехтовка. Тренирал е филмови звезди и кралски особи.

Междувременно започва да пише. Автор е на редица пиеси, които са играни в американските театри.

Жорж Ганчев е отличен китарист и винаги е бил душата на компанията.

В ранните години на демокрацията започва да се занимава с политика.

Той е един от учредителите на СДС. През 1990 г. създава партия БББ – Български бизнес блок. До 1996 г. заема длъжността председател на партията. БББ е участвала на избори за местната власт и на парламентарни избори.

През 1992 г. Жорж Ганчев участва в президентските избори. Събира 17% от гласовете.

Бил е депутат в 37-то и 38-то Народно събрание. В парламента в периода от 1995 до 2001 г. е назначен за председател на парламентарната група на Български Бизнес Блока. Оглавявал е и парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения.

През последните години от своя живот водеше авторското предаване “Жорж в действие” по “ТВ 2000”. А по Евроком ТВ “При Жорж – музика, изкуство, култура”.

С огромен ентусиазъм канеше своите гости и заедно водеха интересни разговори пред камерата.

Въпреки, че е прекарал много години в чужбина и имаше американско гражданство, Жорж Ганчев си остана чистокръвен българин до сетния си час.

На видеото долу Жорж Ганчев представя една от каузите, за които се бореше в своя живот. А именно, че българският дух не трябва да бъде потъпкван, нито пренебрегван.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.