Така се консумира чесън, за да не навредите на стомаха си

0
2851

Неправилната му консумация може да доведе и до перфорация

 

чесън
Неправилната му консумация може да доведе и до перфорация

Докато някои хора ненавиждат миризмата на чесън, то при други присъства редовно на трапезата.

Истината обаче е, че ако не знаете как да консумирате правилно чесън, можете да навредите на стомаха си. И до ден-днешен остава неразрешен спорът между специалисти дали вредите или ползите от консумацията му, са повече.

Едва ли има човек, който да не знае, че чесънът е наричан естествен антибиотик. И това не е никак случайно. Дължи се на съдържащото се в него вещество, наречено алицин. То е способно да унищожи различни патогенни микроорганизми.

Разбира се като всяко друго нещо и чесънът има своите отрицателни страни. Те са, че консумацията му може да предизвика поява на газове, киселини, да придаде неприятен аромат на тялото или потта и най-вече на устната кухина.



Освен това консумацията на суров чесън може да раздразни лигавицата и да предизвика увреждане на стомашните стени или червата. В по-тежки случаи това може да доведе и до перфорация.

Именно поради тази и още редица причини, консумацията на чесън не се препоръчва на хора с храносмилателни проблеми. Той трябва да се избягва от хората, страдащи от язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, както и други подобни здравословни проблеми.

Добре е да сте наясно с някои важни подробности

Истината е, че почти всички хора, които консумират чесън, могат да получат известен стомашен дискомфорт, без оглед на това дали са здрави или имат проблеми с храносмилателната система.

Разбира се има вариант да се намали стомашното дразнене. За да получите този ефект е препоръчително, след като обелите скилидката чесън да я отворите и да отстраните зародиша в нея. Именно той е този, който най-силно дразни стомаха.

Освен това е добре да накълцате скилидката и да я оставите да престои така поне пет минути. Едва след това можете да преминете към консумация или да я добавите в някакво ястие.
Имайте предвид също така, че чесънът не трябва да се готви дълго време. В противен случай ще изгубите всичките му полезни хранителни вещества.

За да запазите максимална част от тях, е препоръчително да се добавя към края на готвенето на ястието. На чесъна са му достатъчни 10-12 минути, за да не остане суров.

Разбира се може би е излишно да споменаваме, че той е най-полезен, когато се консумира суров. В такъв случай обаче, трябва да имате предвид, че в никакъв случай не трябва да го приемате на празен стомах. Освен това е добре да го комбинирате с някаква друга храна като хляб, картофи и др., пише gotvach.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.