Извънреден брифинг: МС отпуска нови 2 милиарда лева за социални помощи и плащания

0
250

Премиерът Борисов даде извънреден брифинг. На него обяви, че МС отпуска нови 2 милиарда лева за помощи и плащания във връзка с Ковид-19

Извънреден брифинг на премиера Борисов преди малко

Повишава се ставката за нощен и за положен извънреден труд. Отпуснатите средства за тях са в размер на 92 милиона лева.

Допълнителни средства за работещите в системите на Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалните политики, МВР, НЗОК, НОИ, РЗИ, за социалните работници.

Повишават се делегираните от държавата бюджети за училищното и за детско здравеопазване, училищните кабинети, за работещите в домовете за възрастни хора, дневни центрове за деца и други. Сумата е в размер на 24,6 милиона лева.

На всеки пенсионер ще бъдат дадени за три месеца по 50 лева заради Ковид-19. Или това са по 150 лева. След 3 месеца, ако пандемията продължи и според приходите в бюджета, ще бъдат раздадени още средства.



От 1 август 2020 година ще бъдат повишени средствата за болнични заведения, в които се лекуват пациенти с белодробни заболявания, неспецифични заболявания, психични заболявания. Както и за болнични заведение в отдалечените райони. Сумата възлиза на 17 милиона и 300 хиляди лева.

МС отпуска 122 милиона лева за личните асистенти по Закона за личните асистенти.

Минималното обезщетение при безработица се увеличава от 9 на 12 лева от 01 октомври 2020 г. Размерът на сумата е 12 милиона лева.

Отпускат се 15 милиона лева за Министерство на културата за проекти на творци на свободна практика чрез Фонд „Култура“.

За останалите плащания можете да научите от видеото на Нова ТВ долу.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.