ЕС налага на България да изплати влоговете от КТБ

0
345

Правителството да наложи изплащане на гарантираните влогове от КТБ на гражданите, ни задължават от ЕС, защото са загрижени за нашите вложители

Както стана ясно от репортаж на bTV, медията разполага с писмо, което е изпратено от Джонатан Фаул – началник на  генерална дирекция към  ЕС „Вътрешен пазар и услуги“.

Писмото  е адресирано до г-н Петър Чобанов – финансов министър в оставка и г-н Калин Христов – подуправител на БНБ и началник на валутния борд.

 

КТБ
Дали БНБ ще изплати гарантираните средства на вложителите на КТБ?

Причината г-н Джонатан Фаул да изпрати това писмо до България и да изиска гарантираните влогове до 100 000€ да бъдат изплатени на всички вложители, е свързана с факта, че КТБ няма да отвори врати на 21 септември 2014 г., както беше оповестено преди време.

Президентът Плевнелиев в петък свика всички партийни лидери, с които направи опити да води диалог за благото на България.



Един от проблемите, за който стана въпрос, беше свързан с КТБ. Тогава разбрахме, че най-рано в средата на октомври БНБ трябва да излезе със заключителен доклад относно реалното състояние на КТБ.

Както каза тогава президентът Плевнелиев, съществуват само 2 възможности – да бъде започната процедура по ликвидация на КТБ или да тръгне процедура по оздравяване.

Но ако БНБ не може да изготви доклада до средата на октомври, защото президентът Плевнелиев поиска международен одит, чрез който да бъдат издирени и открити  свързани лица, чиито пари са били изнесени в офшорни компании. Тези лица трябва да бъдат заставени да върнат взетите средства, с които ще се попълни паричният дефицит и ще бъде повишена ликвидността на банката.

И по тази причина КТБ може да остане затворена чак до 21 декември.

През това време много хора не могат да ползват своите лични средства, преведени по банков път заплати или пенсии. Не могат да си погасяват текущите задължения и да плащат сметките за вода, ток, телефони и дори за лекарства.

Искането на Джонатан Фаул е добро за обикновените българи и за бизнеса, но не е ясно какво ще направят от БНБ.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.