Гигантски геоглифи в Казахстан

0
242

НАСА публикува снимки на гигантски по размери геоглифи (рисунки, направени върху земната повърхност) в областта Тургай в Казахстан

Това са огромни по размери геоглифи, на които са направени спътникови снимки, представляващи различни геометрични фигури във вид на линии, квадрати, кръстове и колела, които са големи, колкото няколко футболни игрища, и се виждат ясно единствено от въздуха. Близо до тях пък се намира древно селище, датиращо от неолита.

За пръв път гигантските геоглифи са открити още през март 2007 г. от икономиста и любител археолог Дмитрий Дей от Казахстан, използвал за целта Google Earth.

Възрастта на тези древни изображения засега не е определена с абсолютна точност. Различните методи на изследване показват различни резултати – от 8 хил. години и 800 г. пр.н.е. до епохата на Средновековието.

Ако се приеме, че е вярна най-древната версия за техния произход, може да се предполага, че те са създадени от т.нар. Маханджарска култура, процъфтявала в региона в периода 7000 – 5000 хил. пр.н.е. Има и учени, които изразяват съмнение в това, защото е непонятно как тази номадска култура може да е сътворила нещо подобно, за което е нужен голям период от време.



геоглифи
Част от огромните геоглифи в Казахстан

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.