ТОП 33 най-полезни храни гарантират щастие – Част 3

0
476

Пристъпваме към част 3 в списъка с Топ 33 най-полезни храни, защото здравословното хранене е изключително важно

Част 1 можете да прочетете ТУК, а всички най-полезни храни от част 2 можете да научите ТУК.

23. Пшеничен зародиш и лимец

Най-полезната пшеница е лимец. Хлябът, който се приготвя от нея е по-твърд, но богат на много полезни минерали и целулоза.

Пшеницата, която днес се предлага на пазара е селекционирана по такъв начин, че да дава много високи добиви, но пък не е полезна за здравето.



Но пшеничният зародиш е важна съставка от менюто, защото съдържа високо количество магнезий, който е полезен за мускулите и укрепва работата на сърдечния мускул.

Освен това в пшеничния зародиш има витамин Е.

Пшеничен зародиш е добре да се консумира, накиснат в кисело мляко и с плодове.

най-полезни храни
Консумирайте само тези най-полезни храни

20. Леща

Лещата е изключително полезна храна, защото съдържа целулоза, протеини, белтъчини и изофлавони, които предпазват организма от рак.

Добрата новина е, че въпросните изофлавони запазват своето действие и след като лещата бъде сварена.

22. Шарен зрял фасул 

Друга полезна храна е зрелият фасул, особено шареният боб. Бобът е богат на целулоза, която изчиства червата. Той съдържа естествени въглехидрати, които се разграждат бавно. Има протеини и фолиева киселина, която предпазва от рак.

23. Ориз

Източните народи като виетнамци, японци, китайци и индонезийци консумират големи количества ориз и въпреки това са елегантни нации. Това се дължи на целулозата в ориза, който намалява холестерола, предпазва от рак и камъни в жлъчката.

Но от всички видове ориз, най-полезен е дивият ориз. Той прилича по свойства на лимеца. Отглежда се в САЩ и в Канада. Цялото отглеждане на див ориз става ръчно. От известно време див ориз се продава и в българските магазини. Той е богат на фибри, витамин В и на протеини.

Допълнителната полезност на дивия ориз е свързана с факта, че той не се третира с химикали.

24. Кокоши яйца и яйца на щраус

От всички видове яйца от птици, хит остават кокошите, понеже съдържат не само белтъци, но и лутеин – вещество, което подобрява зрението. Яйцата предпазват от образуване на тромби в кръвоносните съдове. По този начин няма рискове от инфаркт и от инсулт.

Според специалистите жените трябва да консумират по 6 яйца седмично, за да се предпазят от рак на гърдата.

Ако човек по 1 до 2 яйца дневно не съществува опасност от висок холестерол.

Най-полезни са сварените яйца. Има хора, които ги обичат сурови.

Яйцата на щраус приличат на кокошите като едно яйце на щраус се равнява на една кора кокоши.

25. Пилешко месо

Най-доброто месо за човешкото здраве е пилешкото, особено бялото месо. Не трябва да се яде кожата.

Всеки знае, че при грипни епидемии и отслабнал организъм трябва да се яде пилешка супа, защото е много полезна.

В пилешкото месо се съдържа селен, който предпазва от рак. Има витамини от В групата.

Пилешкото месо подобрява и дейността на мозъка.

26. Нискомаслено кисело мляко

Киселото мляко е особено важна и една от всички най-полезни храни, защото е средство за дълголетие, което открил в началото на 20 век руският учен Иля Мечников. В онези години в България живеели най-много столетници от цяла Европа.

В киселото мляко се съдържат полезни бактерии и киселини, които подобряват т.нар. микрофлора на червата.

Когато човек страда от язва или диабет, трябва да яде кисело мляко. Когато има болен стомах или чувства неразположение, трябва да яде кисело мляко или да пие подсолен айрян.

Белтъците и калция в киселото мляко укрепват костната система и зъбите.

27. Обезмаслено прясно  мляко

Казват, че най-полезното прясно мляко е добитото от кози. То се доближава по състав и качества до кърмата.

В прясното мляко има витамин В – рибофлавин, който е полезен за зрението. Витамин А предотвратява различните алергии и екземи.

Освен това в прясното мляко се съдържа витамин D и калций.

28. Миди

Нашето Черно море не е богато на разнообразни видове миди, освен черните. Но страни, в които се добиват други видове миди, населението ги консумира в огромни количества, защото те са богати на белтъци, калций, магнезий и желязо.

Витамин В12 в мидите подхранва мозъка и заздравява нервите.

След като са отрасли в морета или океани, мидите са богати на йод от тези водни басейни, а йодът е важен за организма.

29. Риба

Най-важната характеристика на рибите е фосфор. Фосфорът е жизненоважен за мозъка. Освен това, в месото на рибите има Омега3 киселини и витамин D.

При анемии и проблеми с растежа на малките деца се дава рибено масло, което заздравява костите, мускулите, костния мозък.

От сладководните риби най-полезна е пъстървата, защото живее в чисти води и не е дънна риба като сома, шарана, каракудата и толстолоба.

Дънните риби се хранят с много отпадъци.

Морските и океански  риби растат в естествена среда, затова са полезни. Хранят се с други риби или с водорасли. Месото им е богато на йод.

30. Раци

Месото на раците е оскъдно като количество на фона на огромните тела, които се състоят от голям хитин, но независимо от малкото количество, месото на раците е богато на цинк, белтъци и на витамин В12.

31. Кафяви морски водорасли

Една от често употребяваните храни в Япония е суши. А суши се приготвя от ориз, увит във водорасли. От всички видове водорасли, най-полезни са кафявите. На първо място те съдържат огромно количество йод.

След това имат голямо количество Омега3 киселини. Богати са на протеини, минерали, магнезий.

Специалистите казват, че почвата не е в състояние да отгледа нито един зеленчук, който да е толкова полезен, колкото кафявите водорасли.

32. Гъби,  особено  шийтаке

Една полезна и вкусна храна са гъбите. Ако ги берете в гората, трябва да ги познавате отлично, в противен случай можете да се натровите с тях.

В такъв случай по-добре си ги купете култивирани от магазина. Гъбите подсилват имунната система, осигуряват желязо и много протеини.

Най-полезният вид гъби са т.нар. шийтаке. Те предпазват от рак.

33. Червено цвекло, моркови и ряпа

На последно място в нашия списък с Топ 33 най-полезни храни, но не на последно място в менюто слагаме тези зеленчуци. Червеното цвекло пречиства кръвта, подсилва имунитета и е полезно за хора, които страдат от анемия.

Морковите съдържат каротин, затова са невероятно полезни за зрението. Но не трябва да прекалявате с тяхната консумация, понеже кожата пожълтява.

Ряпата също съдържа полезни вещества. Черната ряпа помага при кашлица. Прави се дупка в черната ряпа и се сипва лъжичка захар. Когато захарта се стопи, сокът от ряпата се изпива.

Всички те съдържат огромно количество целулоза.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.