Пружинен матрак ли е най-изгодният избор?

1
535

Пружинен матрак ли е най-изгодният избор? И какво е изгоден избор на матрак изобщо?

Матраците с пружини се славят като остарял и сравнително евтин вариант матраци. От гледна точка само на цената бихте могли да намерите пружинен матрак, който да излезе доста изгодно.

Особено ако поровите из няколко форума за матраци. Но…

Какво е изгоден матрак изобщо?



Подвеждащо е под изгоден матрак да се разбира единствено матрак на възможно най-ниска цена. Защото всеки матрак е вещ с доста интензивно ползване. Следователно при отговор на въпроса „Какъв матрак да избера“, трябва да отчетете и амортизацията на всеки модел матраци.

Защото изгоден, в крайна сметка, е този матрак, който ползвате дълго, без проблеми.

Евтините пружинни матраци обаче не влизат в тази графа. Ако се разровите из форумите за матраци ще забележите честотата на оплакванията от един и същ недостатък на този вид матраци:

Пружините се разхлабват, матракът увисва и започва да скърца.

Следва и най-скъпо струващата част от казуса: налага се СМЯНА НА МАТРАКА, за да бъдат избегнати проблеми с гърба.

Да, това оскъпява пружинните матраци. На практика, дори и да сте намерили супер изгодна оферта за пружинен матрак, след известно време се налага да го подмените напълно, за да избегнете вредни изкривявания на гръбначния стълб и съпровождащите ги болки в гърба.

А честата смяна на пружинния матрак, с цел да се избегнат усложнения не  е изгодна опция.

Другите опции…

пружинен матрак
Пружинен матрак

Понякога излиза по-изгодно да купите дунапренен или латексов матрак. По-твърди са за спане, осигуряват оптимална опора, а модерните технологии и материали носят по-добри решения – например пенолатексовите матраци или матраците с мемори пяна.

Само че търговци всякакви. Рекламни предложения – също. Колкото и да хвалят разнообразните материали за матраци и да ги препоръчват пред матраците с пружини, винаги остава капка съмнение за устойчивостта на материалите.

И оттам за дълготрайността на обещаваната опора.

А пружинните матраци…

Моделите пружинни матраци също се усъвършенстват, като доста често запазват до голяма степен атрактивността в съотношението цена/качество.

Така често се оказва, че все пак покупката на пружинен матрак е доста практично решение. Всичко много зависи от пружинната структура на конкретния модел пружинни матраци.

Това се отнася особено за моделите матраци с индивидуално пакетирани пружини.

Какво е атрактивното при тях?

Случва се пружините в обикновените матраци да се разхлабват на места. И колкото по-неравномерно е разхлабването, толкова по-неудобен става матракът.

А от честата употреба и от по-интензивното въртене в леглото, единната система от пружини е по-застрашена от разхлабване, провисване и образуване на гнезда в обичайната зона за сън. Което е пагубно за важните точки на натиск.

При матраците с индивидуално пакетирани пружини обаче, този риск е доста намален. Всяка пружина е в отделно джобче и реагира независимо от останалите на оказвания върху нея натиск. Така матракът не просто следва движенията и промяната на формите на тялото – а реагира на тях с оптимален натиск.

Това намалява амортизацията на отделните пружини, което прави матракът по-изгоден.

Това не може да бъде постигнато при нито един материал за матраци. Защото еластичността е преди всичко способност за приемане на дадена форма под натиск, а не за отговор на натиск – какъвто осигуряват качествените матраци с индивидуално пакетирани пружини.

Така често и при интензивна употреба, един матрак с дунапрен или мемори пяна има голяма вероятност да се деформира трайно.

Което да наложи смяна на матрака.

Извод и съвет: Не отписвайте пружинните матраци. Някои модели матраци с индивидуално пакетирани пружини са изключително дълготрайни и осигуряват много комфорт, без каквато и да е загуба на  ортопедичност – особено важно за хора с проблеми с гърба. А това може да превърне покупката на такъв модел матрак в доста изгодно решение.

Насладете се на огромния избор и най-изгодните цени на матраци в нашия онлайн магазин – Матраци БГ.

 

loading...

1 КОМЕНТАР

  1. Имам пружинен матрак от 2 години.Изключително съм доволна от избора си.Имам проблеми с кръста.На този матрак спя и си почивам с удоволствие.Такъв комфорт ми липсва при командировките ми.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.