Ето как да събудите орхидеята и да я накарате отново да цъфне (II част)

0
487

Правилната грижа е от огромно значение

 

орхидеята
Правилната грижа е от огромно значение

След като в първата част на този материал ви запознахме с някои важни условия за цъфтежа на орхидеята, в следващите редове ще ви разкрием и останалите тънкости при отглеждането на тези красиви цветя.

Ето кои са останалите правила, които задължително трябва да спазите, ако искате да се наслаждавате на красивите цветове на орхидеята:

Правило № 5 – правилно поливане
Поливането на орхидеята е свързано с някои особености, които са от огромно значение за развитието й. Така например, за да избегнете загниване на кореновата система, трябва да поливате орхидеята, когато субстратът изсъхне напълно. Казано с други думи орхидеята се полива средно веднъж на 10-15 дни. Ако пък орхидеята е цъфнала, се полива веднъж в месеца. Това се дължи на факта, че в естествени условия семената на орхидеята трябва да узреят и да се разпространят на разстояние от няколко километра, а това е възможно само при сухо време. Ако успеете да й създадете условия, близки до естествените, тя ще ви радва с цветове почти непрекъснато.

Правило № 6 – температура
Имайте предвид, че големите температурни спадове се отразяват пагубно на орхидеята. Те цъфтят много добре в случай, че нощната температура е по-ниска от дневната с едва 4-6 градуса. В топлия сезон оставете цветето на балкона, така природата ще му осигури всичко необходимо. Стаята, в която позиционирате орхидеята, трябва да се проветрява често. Не забравяйте обаче, че тя ненавижда течението.



Това цвете е с невероятно нежни и красиви цветове

Правило № 7 – тор
За да подобрите развитието и цъфтежа, растението се нуждае от торене. Идеални за това са торовете от халиф и фосфор. Те ще помогнат за по-бързата поява на цветните пъпки, а растението ще е по-здраво и устойчиво. Добавките на основата на азот, са неподходящи за орхидеята, тъй като спират развитието на цветоносите.

Правило № 8 – влажност на въздуха
Влагата на въздуха е ключов момент при отглеждането на орхидеята. Растението не обича сухия въздух, тъй като за него той е убийствен. Сухият въздух може да спре развитието на цветоносите, изсъхване на цветовете или пък пъпките да останат неразтворени.
Оптималната влажност на въздуха е 60%. За да постигнете този процент влажност, е нужно да поставите съд с вода в близост до орхидеята. В горещите дни дори трябва да я пръскате с вода.

Правило № 9 – стрес
Колкото и невероятно да звучи в някои случаи, ако нито едно от горните условия не помогне да цъфне, то трябва да стресирате растението. Понякога липсата на цъфтеж се дължи на твърде комфортните условия, които сте създали на растението. Обикновено в такива моменти орхидеята насочва силата си към растежа на листата.
За да преборите този проблем, трябва да й създадете временен стрес. За целта я преместете в по-студено помещение или я поливайте по-малко, но не злоупотребявайте, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.