Доц. Вълков говори за огромните възможности на инвазивната кардиология

0
659

Доц. д-р Веселин Вълков е кардиолог. В предаването „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на TVChernoMore говори за инвазивната кардиология

Доц. Вълков говори за инвазивната кардиология

През последните години инвазивната кардиология е най-динамично развиващия се дял от медицината. Инвазивната кардиология позволява да бъдат лекувани спасени пациенти с различни заболявания.

С помощта на изключително фин катетър  през артерията на ръката, вече много по-рядко през крака, се достига до сърцето. Там се извършват различни диагностични и лечебни процедури.

По време на интервенцията пациентът е в съзнание. Той може да разговаря с лекаря, който извършва процедурата. На монитора може да види състоянието на неговите коронарни артерии.

Инвазивната кардиология извършва редица интервенции на сърцето и по този начин измества класическите сърдечно-съдови операции, защото е в пъти по-щадяща.



С помощта на инвазивна кардиология се лекуват две големи групи заболявания. Едната група е исхемична болест на сърцето с нейните хронични и остри форми. Най-тежкото заболяване е инфаркт на миокарда.

Втората група са сърдечните пороци – проблеми със сърдечните клапи. Вродени пороци като дефекти на предсърдната и междукамерните прегради.

Възможностите на инвазивната кардиология прерастват в развитие и на други науки като инвазивна неврология.

Използва се при стентиране (поставяне на стент) на бъбречни артерии, артерии на крайниците и други. Поставяне на стентграфтове на аортата.

Инвазивната кардиология се прилага с помощта на ангиограф. Ангиографът представлява еволюирал рентгенов апарат. Той е свързан със свръх мощен компютър и модерен софтуер.

Ангиографът дава възможност да се заснеме цялата процедура, която се извършва.

Позволява да се извършват максимално прецизни измервания на степента на стеснения на коронарните артерии. Тези показатели са изключително важни за кардиолозите да назначат най-правилното лечение на пациентите.

При миокарден инфаркт особено важен е първият час. Ако пациентът бъде хванат навреме в рамките на този първи час и му бъде сложен стент, който отвори запушения кръвоносен съд, самото сърце не търпи почти никакви увреждания.

В рамките на 12 часа ползата от инвазивна кардиология е много по-малка. Но отново се препоръчва да се проведе съответното лечение, ако болният има някакви симптоми.

Още изключително полезни факти ще научите от въпросите на д-р Иванов и от отговорите на доц. Вълков от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.