Така се замразяват правилно зеленчуци и подправки за зимата, за да останат всички витамини в тях (I част)

0
532

Със сигурност тези съвети ще са от полза на всяка домакиня

 

зеленчуци
Със сигурност тези съвети ще са от полза на всяка домакиня

Напоследък все повече домакини предпочитат да замразят пресни зеленчуци и подправки във фризера, за да имат за зимата.

Тук е от огромна важност да споменем, че трябва да сте наясно как точно да ги замразите, за да можете да запазите всичките им полезни свойства и витамините, съдържащи се в тях.

В следващите редове ще ви разкрием как се замразяват различните видове зеленчуци и подправки, за да не изгубите нищо ценно от тях. Прави се ето така:

Чушки
Предвид, че се намираме в сезона на чушките, вероятно мнозина от вас ще си замразят от този вкусен, полезен и ароматен зеленчук. Съветът на специалистите е да ги изчистите от семенниците, да ги измиете и след това да ги бланширате. Бланширането става като ги сложите в гевгир и ги потопите за 30 секунди във вряща вода. След това ги изкарвате и веднага ги потапяте в студена вода. Когато чушките се отцедят добре от водата, можете да ги замразите.
Ако ще използвате чушките за готвене, не е нужно да ги бланширате, просто ги нарежете на парчета с необходимата големина и ги замразете.



Тази информация ще ви е от огромна полза

Замразяване на копър, киселец, спанак и магданоз
Спанакът и киселецът, трябва да се бланшират. След това повторете горе описаната процедура. Накрая ги нарежете и ги приберете във фризера. Имайте предвид, че ако не ги бланширате, ще загубят цвета си.
Що се отнася до копъра и магданоза, е нужно само да ги нарежете и да ги замразите в подходящи пликчета или контейнери.

Червено цвекло
То може да бъде замразено и сурово. В този ред на мисли можете да си приготвите по-голямо количество, което да разпределите в пликове на малки порцийки, достатъчни за едно готвене.
Ако ще използвате цвеклото за салати или пък ще го варите, можете да го нарежете и на по-големи парчета. В такъв случай обаче не трябва да забравяте да го бланширате предварително.

Целина
Тъй като целината има груби влакна, е препоръчително да я бланширате и то не само за няколко секунди, а за две минути. Преди това разбира се е нужно да я нарежете на парчета с нужната ви големина. След като я бланширате, е нужно да я потопите в студена вода. Когато се отцеди, я поставете върху табла, покрита с прозрачно фолио. Увийте плътно и приберете във фризера, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.