Ето как да съхранявате храната в хладилника и фризера

0
428

Много е важно да сте наясно със специфичните изисквания на всеки продукт

Ако сте от домакините, които обичат да приготвят храната у дома, то несъмнено хладилникът и фризерът, са пълни.

храната
Много е важно да сте наясно със специфичните изисквания на всеки продукт

Понякога хората държат храната във фризера твърде дълго време, стараейки се да запазят продуктите за идните дни. Ако пък сте надценили количеството на храната, която сте сготвили, то ще я приберете в хладилника на студено, за да може да издържи за по-дълго време.

Трябва обаче да сте наясно, че дори и прибрана във фризера, храната не е вечна. За да сте сигурни, че ще запазите нейната питателност и вкус, както преди да я замразите, е необходимо да спазите някои основни правила.

Първото от тях е, че трябва да замразите храната в момента, в който тя е най-свежа. Имайте предвид, че замразяването на някои храни като яйцата и картофите например, не е добра идея. Освен това е много важно да сте наясно колко време можете да я държите във фризера или хладилника си, преди да е изгубила вкуса си или да стане неизползваема.



Така например, ако замразите хляб или кифлички, то можете да ги ползвате до 2-3 месеца след замразяването. Ако пък сте решили да съхраните тесо във фризера си, трябва да сте наясно, че то може да изтрае само месец. Палачинките пък не бива да остават във фризера за по-дълго от три месеца. Плодовете може да се съхраняват до 4 месеца.

С месото също трябва да сте особено внимателни. Ако става въпрос за съхраняването на агнешко месо във фризера, то не трябва да остава там за по-дълго от 9 месеца. Пуешкото и пилешкото месо пък могат да останат там до една година, но само при условие, че месото се съхранява нарязано на парчета. В противен случай срокът е не повече от девет месеца.

Мляното месо не може да се съхранява във фризера за повече от четири месеца. Същото важи и за черния дроб, както и за пърженото пиле.

Морските продукти може да се окажат много проблемни, ако не са добре замразени. Рибите като сьомгата например не трябва да остават във фризера по-дълго от три месеца. Тънките филета риба пък могат да издържат до шест месеца. Приготвената риба пък може да се съхранява във фризера да не по-дълго от два месеца.

Млечните продукти също могат да се съхраняват във фризера до девет месеца. Млякото обаче не трябва да стои там по-дълго от шест месеца.
Що се отнася до маргарина – то неговия срок във фризера е до една година.

Супите, без значение дали са с месо или със зеленчуци, могат да останат във фризера три месеца. Срокът за цитрусовите плодове е до 3 месеца, а за останалите плодове – до 9 месеца.

Избягвайте да задържате твърде дълго храната си във фризера, за да се предпазите от здравословни проблеми, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.