Правилно ли перете дрехите си?

0
334

Трябва да намерите златната среда за всяко едно пране

Задавали ли сте си някога въпроса дали перете правилно дрехите си?

дрехите
Трябва да намерите златната среда за всяко едно пране

В следващите редове ще имате възможността дори да получите отговор на този въпрос. Докато някои от домакините с охота сортират прането, пускат пералнята, простират, сгъват дрехите и ги гладят, то за други това е най-досадното занимание.

Не е изключено този процес да ви е омръзнал до болка, но пък дали го правите правилно?! Един от най-честите въпроси, които домакините си задават, е колко често трябва да се перат дрехите. Отговорът трябва да бъде съобразен с това хем да не ги съсипете от пране, хем да успеете да премахнете всички бактерии от тях.

Тека започнем от спалнята и в частност – от чаршафите и калъфките.
Специалистите препоръчват прането на спалното бельо да се случва всяка седмица или най-много през седмица. Истината е, че всяка нощ, докато сте се отдали на блажения си сън, вие допринасяте за увеличаването на бактериалната среда чрез телесните си мазнини и потта.



Каролин Форте, която е директор на лаборатория по почистване, най-дългият период, който бихте могли да си позволите да не сменяте спалното бельо, е две седмици. А най-добре е то да бъде сменяно всяка седмица.

Съветът й е да пускате чаршафите за пране на възможно най-високата температура, която материята им може да понесе. Колкото по-гореща е водата, в която се перат, толкова повече микроби ще унищожите.

Перете ли възглавниците?
Според специалистите би трябвало да правите това на всеки шест месеца. Може би е излишно да споменаваме, че калъфките на възглавниците, трябва да се перат толкова често, колкото и чаршафите. Възглавниците обаче също не трябва да бъдат пренебрегвани.

Само си помислете за всички телесни мазнини, пот и замърсявания, които проникват във възглавницата ви и създават невероятно богата бактериална среда. Може би ще се ужасите само при мисълта от това.

А колко често перете калъфа на матрака?
Добре е да го перете ако не всеки месец, то поне през месец.

Кърпите в банята
Добре е да ги перете на всеки 3-4 употреби, тъй като в противен случай се създава отлична среда за развъждане на микроби. Ако обаче те стоят окачени на лост, на който междувременно съхнат, можете да си позволите да ги перете и веднъж на 3-4 дни. Имайте предвид, че твърде честото пране не само ги изтънява, а и ти захабява.

Сутиени
Ключов момент тук е колко дълго време сте го носили. Ако го носите само за час-два на ден, то можете да го изперете след 3-4 ползвания. В случай, че го носите по цял ден обаче, по-добре да не го слагате втори път, преди да го изперете, пише pik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.