Неподозираните опасности, които крие мухълът по храната

0
280

Някои видове плесен са полезни

Повече от сигурно е, че дори не сте подозирали за повечето от опасностите, които крие мухълът по храната ви.

храната
Някои видове плесен са полезни

Оказва се, че гъбичките на различните видове мухъл (плесен) по храната, са много по-коварни, отколкото предполагате.

Те са устроени така, че бълват отрови и по този начин превземат нови територии, унищожавайки конкурентите им в лицето на здравите микроорганизми.

Както споменахме в предишната част на този материал, афлатоксините, са сред най-вредните. Те успяват да проникнат изключително дълбоко в храната. Най-страшното е, че нямат нито вкус, нито цвят, нито пък мирис. За сметка на това притежават изключително силна токсичност, което ги прави много вредни.



Достатъчно е да приемете доза от само 2 мг. на килограм тегло от афлатоксините, за да си причините системно заболяване, каквото е афлатоксикозата.
Афлатоксините са изключително опасни със своите канцерогенни свойства. Могат да се натрупват в черния дроб и в един момент да причинят рак на този жизненоважен орган. Не е изключено и да провокират мутации в клетките.

Тези микроскопични гъбички могат да намалят и общите защитни сили на организма. Те стават забележими едва, когато се превърнат в цели колонии. Именно тогава човек забелязва наличието на мухъл по храната.

В случай, че обичате да си похапвате различни видове ядки и сушени плодове, то е добре да следите внимателно срока им на годност. В никакъв случай не си позволявайте да ги консумирате, дори и на пръв поглед всичко да изглежда нормално, след като срокът им на годност вече е изтекъл.

Освен това препоръчително е да си купувате ядки и сушени плодове, които са пакетирани, а не в насипно състояние.
Специалистите по храненето издават, че за да се запази цветът на сушените кайсии и да бъдат предпазени от мухъл, те се третират със серен диоксид.

Това обаче далеч не означава, че трябва да се изкушавате от онези сушени плодове, които изглеждат много красиви. Не е изключено ярките им цветове, които привличат вниманието ви да се дължат на прекомерно третиране със серен диоксид.

И след всичко казано дотук, колкото и странно да ви звучи, някои видове плесени, са полезни. Може би сте опитвали поне веднъж в живота си синьо сирене, горгонзола, камембер или сирене Бри. Е, всички те се получават чрез въвеждане на спори на мухъла.

Тук е мястото да отбележим, че плесените, които се използват за производството на гореизброените видове сирена, са безопасни за здравето. Те не биха ви причинили някакъв здравословен проблем за разлика от останалите, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.