Бабин метод за зеле в буркани – остава свежо и хрупкаво чак до лятото

0
1691

Ще останете удивени от вкуса и свежестта му

 

зеле
Ще останете удивени от вкуса и свежестта му

Ако и вие сте почитатели на вкусното и в същото време изключително полезно зеле, то тази рецепта несъмнено ще ви допадне.

В следващите редове ще ви разкрием как да направите бабиното зеле в буркани, което ще остане свежо и хрупкаво чак до лятото.

Ако предпочитате зелето в буркани да е хрупкаво, а не както често се случва да омекне, ще ви разкрием тайната за това. Бабиният метод за свежо зеле в буркани го запазва сочно и чудно хрупкаво и то както вече споменахме – чак до лятото.

Без значение дали ще го консумирате като салата или пък ще го готвите, все е еднакво вкусно.



Ето как се затваря зеле в буркани по бабиния метод:

Нужни продукти:
24 кг прясно зеле
4 кг моркови

За маринатата:
На 1 литър вода се добавят: 2 с.л. сол и 1 с.л. захар. 1 литър от тази марината, е достатъчен за 2 кг. зеле.

!!! В случай, че количеството зеле ви е твърде много, напаснете дозата според нуждите на вашето семейство.

Ще останете очаровани от този начин на приготвяне на зелето

Първо изчистете зелето, измийте го и го разрежете на четири части. След това махнете кочана и твърдата част около него. Нарежете зелето на тънки ивици. Най-лесно това може да се случи с подходящо ренде. След това измийте, изчистете и настържете морковите. Смесете зелето и морковите в подходящ съд и объркайте хубаво с ръка.

Препоръчително е да добавите зелето на два пъти като хубаво „отъпчете“ количеството в съда с дървено чукче или точилка. По този начин ще помогнете на зелето да омекне хубаво. Направете същото и с останалото количество зеле.

След като приключите с тази процедура, добавете маринатата към зеленчуците, спазвайки пропорцията, която споменахме по-горе – 1 л. марината за 2 кг. зеле. След това отново отъпчете хубаво зелето отгоре. След това сложете върху зелето тежест, за да не може да изплува нагоре и го оставете да втаса. Най-добре би било да поставите специална пластмасова решетка или пък друго подходящо уплътнение. Отгоре поставете камък или друг тежък предмет, за да го притисне.

Затворете съда с капак и го оставете да престои така в продължение на три дни. На третия ден ще забележите мехурчета по повърхността на водата, която се е отделила. Това е сигурен знак, че зелето е започнало да се маринова.

След това насипете зелето в подходящи буркани и го оставете да престои така за една нощ, без да го затваряте. На сутринта натъпчете зелето хубаво в бурканите и ги затворете с капаци. Съхранявайте на хладно и проветриво място, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.