Това са грешките, които всяка домакиня допуска при налагането на киселото зеле и поради тази причина не изкарва до пролетта (I част)

0
428

Тези грешки променят значително вкуса му и срока му на съхранение

 

киселото зеле
Тези грешки променят значително вкуса му и срока му на съхранение

Киселото зеле отдавна се е превърнало в неизменна част от зимната трапеза на всяко българско семейство.

Едва ли има домакинство, което да не налага зеле. Истината обаче е, че много от домакините допускат някои грешки и поради тази причина киселото зеле не успява да изкара до пролетта, и омеква много бързо.

Киселото зеле може да се сервира под формата на туршийка, някакво ястие като сармички и какво ли още не. Да не забравяме и за зелевата чорба, която не само се използва като „трезве бульон“ (за изтрезняване след тежка алкохолна нощ), а и е изключително полезна за здравето.

Може би всяка една жена си мисли, че няма какво толкова да му се обърка на киселото зеле, но грешите. Има, и то доста. Като всяко друго нещо и налагането на киселото зеле има своите тънкости, които е добре да се спазят, ако искате всичко да е наред.



Спазвайте тези съвети, за да запазите максимално вкуса и полезните му свойства

Истината е, че грешките, които повечето домакини допускат при налагането му, не само съсипват неговия вкус, а и променят значително срока му на съхранение. Само правилно ферментиралото зеле може да запази всичките си витамини и вкусови качества до пролетта. Имайте предвид, че след ферментацията по-тъмните сортове могат да имат леко горчив вкус.

Ето кои са най-честите грешки при налагането на киселото зеле:

Прекомерно излагане на топлина
Ако правите зелето в буркани, то тогава задължително трябва да го държите три-четири дни на стайна температура. Това време му е напълно достатъчно за ферментация, след което трябва да се изнесе на хладно. Ако приготвяте зелето по този начин, то най-добре е след ферментация да го приберете в хладилника или фризера в зависимост от това кога възнамерявате да го използвате.

Претакане
Зелето трябва да се претака всекидневно от момента, в който започне ферментацията. При нарязаното в буркани зеле, този процес е по-кратък в сравнение с наложеното в бидон. Всеки знае как става претакането на зелето, ако е в бидон. В случай, че сте го нарязали и сте го сложили в буркани, то нещата стоят по по-различен начин. Необходимо е да извадите цялото зеле от буркана, за да изкарате всички образували се газове. След това го объркайте с ръце и го върнете отново в буркана за по-нататъшна ферментация. Ако това ви се струва твърде дълга и сложна процедура, има и друг начин. Осигурете си дървена лъжица, с която да „прободете“ зелето в буркана на няколко места. Задължително е да докарате лъжицата до дъното, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.