Ето за какво трябва да внимавате при консумация на мандарини, защото могат да са опасни

0
536

Хората с язви и гастрити, трябва да ги избягват, за да не утежнят положението си

 

мандарини
Хората с язви и гастрити, трябва да ги избягват, за да не утежнят положението си

Малките, но пък за сметка на това вкусни и ароматни мандарини, несъмнено са едни от най-консумираните плодове през зимния сезон.

Факт е, че вкусните мандарини обаче могат да предизвикат алергична реакция, тъй като са влакнести. Специалистите бързат да успокоят, че това би се случило само при положение, че се консумират в твърде големи количества.

Специалистите многократно са потвърждавали множеството полезни свойства на този толкова вкусен и обичан от мнозина плод.
Те обаче подчертават, че е от огромна важност да не се нарушава дневната доза, тъй като в противен случай могат да повлияят лошо на здравословното ви състояние.

Вкусните мандарини са много богати на витамини. Освен това този плод изчиства организма от токсини и шлаки като в същото време е нискокалоричен. Но когато се прекали с тях, могат да бъдат опасни.



Специалисти по здравословно хранене посочват, че приемливото количество за ежедневна консумация на мандарини, е до 4 броя дневно. Хората, които страдат от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, са изложени на сериозен риск, тъй като влакната в мандарините предизвикват сериозно раздразнение на органите.

Безспорно този плод е много полезен, но крие и опасности

Другият съвет, който специалистите дават по отношение на консумацията на мандарини, е те задължително да се измиват, при това много добре. И не на последно място – не бива да ги консумирате на гладно.

Както всеки друг плод, така и мандарините не са полезни за консумация от всички. При все, че те са едни от най-популярните зимни плодове, диетологът Елена Соломатина предупреждава, че хората, които страдат от гастрит, пептична язва или висока киселинност, е добре да ги избягват. Ако все пак решат да хапнат мандарини, то те трябва да бъдат много внимателни.

Друга грешка, която се допуска много често е, че някои хора варят кората на този плод. Това не е добра идея като се има предвид, че корите се обработват с противогъбични средства, които могат да се окажат опасни за здравето.

Факт е, че фрешът от мандарини е много вкусен, но все пък съветът на специалистите по здравословно хранене е да предпочитате да хапвате целия плод, пред прясно изцеден сок от него.

След като вече сте наясно с полезните качества на витамините, както и опасностите, които крият те, можете да прецените дали са подходящи за вас или би било по-добре да ги избягвате. И не забравяйте, че колкото и да са полезни, не трябва да прекалявате с тях, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.