Грип, настинка или инфекция? Ето как да ги различите!

0
407

Проветрявайте често помещенията

 

грип
Проветрявайте често помещенията

Ако имате съмнение дали сте попаднали в плен на грип, настинка или инфекция, можете лесно да получите отговор на този въпрос в следващите редове.

При все, че коварният грип и обикновената настинка, са респираторни заболявания, те биват причинени от различни вируси. Предвид факта, че грипът и настинката имат сходни симптоми, може да срещнете затруднения в определянето на болестта.

Несъмнено грипът е значително по-опасен в сравнение с обикновената настинка. Освен това симптомите му, са доста по-интензивни. Обикновено настинките са доста по-леки в сравнение с грипа. Всъщност настинката, е популярното наименование на острото респираторно заболяване – ОРЗ. В случай, че е причинена от вирус, то в такъв случай се води остра респираторна вирусна инфекция – ОРВИ.

Понастоящем са идентифицирани повече от 200 различни вируса, които биха могли да се превърнат в причина за настинка. Факт е обаче, че този списък постоянно се допълва от нови вируси.



Грипът крие сериозни опасности и може да доведе до летален изход

Вирусите на грипа обаче, се открояват от всички вируси на настинката. На практика, грипът е остра респираторна вирусна инфекция, причинена от грипен вирус. Причината, поради която грипът е отделен от останалите настинки, е че за това заболяване са характерни епидемиите, които засягат голяма част от населението. За разлика от останалите респираторни заболявания, грипът е доста по-тежък и може да предизвика сериозни усложнения. В по-тежки случаи той може да се превърне и в причина за смърт.

В случай, че сте посетили лекар и след направените кръвни изследвания ви е поставена диагноза грип, е добре да следвате препоръките му.

Ето и препоръките, които ще са ви от полза:
– Бихте могли да опитате самолечение само при изключително лека форма на грип и въпреки това е добре да потърсите лекарски съвет.
– Би било добре да изолирате болния в отделна стая.
– В случай на близък контакт, най-важното е да пазите дихателната система (нос и уста).
– Носенето на маска при близък контакт с болен от грип, е задължително. Ако обаче носите маска в обществения транспорт или на други обществени места, е добре да сте наясно, че махайки я, я превръщате в магнит за вируси. В този ред на мисли, е добре да разполагате с повече маски под ръка, за да можете да ги сменяте.
– Проветрявайте редовно стаята (поне по 5-6 пъти на ден), особено ако в нея има болен от грип.
– Редовно забърсвайте пода и повърхностите с мокър парцал.
– Освен приема на антивирусни препарати в първите 48 часа, болният трябва да приема и много течности, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.