Честит Имен Ден!

0
1365

Днес е важен християнски празник, а имен ден празнуват много имена. Поздравете именниците!

На 7 юли почитаме паметта на Света великомъченица Неделя. Тя е известна още като Кириакия.

Родена в Мала Азия през 3 век, когато управлявал император Диоклетиан.

След дълги години без да имат деца, родителите на Света Неделя успели да я измолят с упорити молитви от Бога.

Света Неделя
Много българи носят името на Света Неделя

Понеже дъщеричката им се родила в неделя, те я кръстили Неделя.От ранна възраст малката Неделя се насочила към Бога и затова дала обет за целомъдрие.

Понеже била изключително красива, много знатни младежи искали Света Неделя за жена, но тя винаги им отказвала. Твърдяла, че е съпруга на Иисус Христос и е готова да умре за него.

Вбесен от отказа на красивата Неделя да му стане жена, амбициозен богат младеж отишъл при императора и направил донос, че Неделя е християнка.

Император Диоклетиан издал заповед родителите християни да бъдат заточени, а младата и упорита християнка Неделя да бъда изтезавана.

Войниците били младата жена с волски жили. После рязали тялото й с остър нож и я горили.

През нощта в килията се явявал Иисус Христос, който напълно възстановявал поразената плът, а на сутринта Неделя била като нова.

Това продължило известно време. На императора му писнало да се въртят в този омагьосан кръг и  той издал заповед Неделя бъде посечена с меч.

Позволили на бъдещата мъченица да изпълнят едно нейно желание и тя поискала да се помоли на Христос за последно.

Докато се молела, предала Богу дух без да се наложи да я разсичат с меча.

Света Неделя станала великомъченица през 289 г. на 7 юли.

През 10 век църквата по време на Първото българско царство канонизирала Неделя за Светица.

По време на Второто българско царство мощите на Света Неделя са пренесени в столицата Търново от владетелите Асеневци през 12 век.

Свети Евтимий, патриарх Български написал житие на Света Неделя, в което с най-ласкави думи на възхищение и преклонение описва нейния духовен подвиг, който сравнява като една ярка светеща звезда на небосклона.

Свети Евтимий за първи път прави превод на името Кириакия (което е гръцко) на български и нарича Светата мъченица Неделя.

Има българка, която е живяла в периода от 1826 до 1894 г. и се е казвала Неделя Петкова.

Българката Неделя е била учителка в редица градове като София, Кюстендил, Самоков, Прилеп и други. С непримирим дух, учителката Неделя се е борила за черковна независимост, заедно с изявените мъже като търновците хаджи Николи, П.Р. Славейков и други.

За това, че въстава против гърцизма в България, учителката Неделя е подложена на терор от властите – дискриминация, преследвания, изселване и други.

В София има кръстена улица на нейно име.

Днес празнуват своя имен ден Неделя, Нешка, Ненка, Недка, Нели, Нелка, Деляна, Дела, Делина, Делица, Неделчо, Недко, Недялко, Недьо, Нейко, Ненко,  Нейчо, Нено, Дельо, Делян, Делчо.

Имен ден има и популярната д-р Неделя Щонова, която прави интересното и полезно здравно предаване „Духът на здравето“ по bTV.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.