Ето защо на днешния ден възрастните жени не трябва да излизат от дома

0
502

Днешният ден се използвал и за редица гадания

 

ден
Днешният ден се използвал и за редица гадания

Според традицията днешният ден е свързан с емблематичната фигура на Баба Марта, както и символично преплетените конци в бяло и червено.

Според народните вярвания на 1 март настъпва краят на зимата и започва земеделската година. Преди да приемат тази позитивна символика обаче, хората са използвали този ден за ритуали, които предпазвали дома им от змии, гущери и зли сили.

Преобладаващата част от суеверията, са свързани с лютия характер на Баба Марта и основната им цел е да я омилостивят.
Народните вярвания вещаят, че на днешния ден възрастните жени (бабите) не трябва да излизат рано от дома си, за да не срещнат Баба Марта и да я разгневят. Вярвало се, че Баба Марта не обича възрастните жени. Освен това се вярвало, че ако на днешния ден Баба Марта срещне млади девойки, времето през месеца ще е слънчево и хубаво.

Народните вярвания сочат още, че на днешния ден не бива да се перат и простират бели дрехи, тъй като в противен случай времето ще се развали. Нещо повече – ще има и градушки, които ще съсипят реколтата през годината.



Освен това на двора или пред входната врата, трябва да изнесете нещо червено – кърпа, престилка, пътека или нещо друго. Хората вярвали, че червеният цвят ще развесели Баба Марта и тя ще е благосклонна към тях.

Първата седмица от месеца нашите предци наричали „Броеница“. Именно по тези дни те гадаели какво ще е времето през годината.
Освен това бил много разпространен обичаят жените да си избират ден между 1 и 22 март. Вярвало се, че ако времето е слънчево на нарочената дата, годината ще е успешна за човека, която я е избрал. В случай, че на тази дата времето е ветровито, дъждовно и мъгливо, идващите дни ще са трудни и тежки за него.

Изберете си ден от месеца, за да научите каква ще е годината за вас

Несъмнено в този ден най-голямо внимание се обръща на мартениците. Те се закичват за здраве. Вярва се, че предпазват хората от уроки и болести. Поверията гласят, че белият цвят е символ на мъжкото начало, а червеният – на женското

Момичетата, които не са омъжени, трябва да закичат мартеницата си отляво, до сърцето. Омъжените пък, трябва да си я вържат на ръката.
В Румъния пък мъжете си слагат мартеницата на скришно място – например в чорапа.

От особена важност е къде ще сложите мартеницата си, след като видите щъркел за пръв път през годината. Ако я сложите под камък, след време трябва да видите дали има мравки под него. Ако има, то това е знак, че годината ще е добра за животновъдите.

Според други поверия, мартеницата трябва да се хвърли в река, за да може да ви върви по вода и да имате успех през годината.
Най-често обаче хората окичват мартениците си на дърветата. Ако дръвчето скоро след окичването цъфне, то годината ще е плодородна, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.