Добре е да знаете това преди да закичите мартеница

0
397

Всяка добавка към белия и червения конец носи някаква символика

По стар български обичай на 1 март посрещаме Баба Марта. Това е и денят, в който закичваме близки и познати с мартеница.

мартеница
Всяка добавка към белия и червения конец носи някаква символика

Всяка мартеница е измайсторена от конци в бяло и червено. Първоначално бялото е цветът, който символизира силата, мъжкото начало. По-късно според християнската митология, той се превръща в символ на непорочността. Това е и цветът на Христос.

Червеният цвят пък символизира женското начало, здравето. То е символ на зачеването, на кръвта, на раждането, даването на живот. Първоначално сватбените носии на жените били в червен цвят.

Към днешна дата почти не съществува мартеница, към която да не е добавен и някой допълнителен елемент. На много от тях могат да бъдат видени паричка, втъкан син конец, синьо око, детелина, калинка и др., отбелязват от snews.bg.



Вероятно сте си задавали въпроса какво символизират тези допълнителни аксесоари, добавени към вашата мартеница.
Ще ви дадем отговор на този въпрос в следващите редове:

Синьо око – то предпазва младите семейства от раздяла, символизира любовта, пречиства от зли сили, пази от черни магии и носи успех.

Монета – тя е символ на берекет и финансово благополучие. Ако монетата е жълта, тя символизира мира в къщата.

Калинката пък символизира благополучие, сполука и дълъг живот.

Подковата на свой ред пази дома ви от зли сили.

Ако пък някой ви подари мартеница с костенурка, то трябва да знаете, че тя е символ на търпение, стабилност, дълголетие, невинност, защита и сила.

Едва ли някой има съмнение, че четирилистната детелина символизира вяра, щастие, добро бъдеще и любов.

Метлата пък е символ на мъдрост и смирение. Колкото и невероятно да ви звучи на пазара могат да се намерят дори мартенички с метла.

Ако пък ви подарят мартеничка с ключ, то всеки знае, че той отключва и заключва. Той е символ на мъдростта, мистерията, властта, знанието и споделената тайна. Ако ключът е сребърен, то той символизира светската власт. Ако пък е златен – духовната.

Другото, което е добре да знаете за мартеницата е, че омъжените жени я носят отдясно, а неомъжените – отляво.

Според поверието, всяка дама трябва да си избере един ден до 22 март. В зависимост от това какъв ще е денят, можете да разгадаете каква ще е годината за вас.
Ако той е слънчев, то ще имате много късмет и всичко ще ви върви като по мед и масло. Ако обаче е облачен и дъждовен – нещата ви няма да се наредят по план.

Свалете вашата мартеничка, след като видите първия щъркел или напъпило плодно дръвче. Свалете мартеничката и я завържете на напъпила овошка като си намислите и желание, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.