Д-р Пенев говори за травмите на ходилото и на глезена

0
583

Д-р Преслав Пенев е ортопед в Клиниката по ортопедия и травматология при МБАЛ „Света Анна“. И е главен асистент в Катедрата на МУ-Варна

Д-р Пенев

Д-р Пенев гостува в предаването „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на ТВ Черно море.

С д-р Иванов коментират какви травми се получават на ходилото и на глезена. А също и какви хирургични интервенции се прилагат.

Травмите на глезена са едни от най-често срещаните ортопедични проблеми. От тях около 8% са меко-тъканни, а останалите 2% са фрактури на коститите на глезена.

Меко-тъканните травми се наблюдават повече при младите и при активно спортуващите хора.



Факторите са външни и вътрешни – екзогенни и ендогенни процеси.

Затлъстяването е важен фактор. Хората с наднормено тегло получават меко-тъканни травми, защото качеството на колаген в организма е по-лошо.

Травмите започват от разтежение на глезена до пълното разкъсване на всички връзки. Както и в колянната става, разкъсванията в глезена не могат да се възстановят от самосебе си. Затова се налага операция.

Важно е да се определи дали връзките са преразтеглени, контузени или разкъсани.

Правилната диагноза се поставя както от добре обучените специалисти така също и от модерната апаратура, която вече се използва и в България. Ядрено-магнитен резонас, рентгенография и стресрентгенография.

Целта на съвременната медицина е да бъдат намалени времето за извършване на прегледи и лечение. Времето за престой на пациента в болничното заведение и разходите за диагностика. Това е възможно при прилагане на гореизброените методи за диагностика.

Още любопитни, полезни и важни факти ще научите от видеото долу от въпросите на д-р Иванов и от отговорите на д-р Пенев.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.