Извънредно: Още 18 българи са дали положителна проба с коронавирус

0
424

Ген. Мутафчийски съобщи последните новини относно коронавирус у нас. В страната са регистрирани още 18 пациента

Нови 18 българи са дали положителни проби за коронавирус

Общо у нас има 112 българи с положителни проби.

Според справката на ген. Мутафчийски, в Смолян са 3 случая.

По 2 са в Пловдив, Перник и в Габрово.

Във Варна и в Плевен са 4.



В Бургас и в Благоевград са по 2. В Лом има 1 човек. Той е сред новите случаи.

В Ловеч също няма промяна. Само 1 човек е с коронавирус.

Общо 245 000 са заразените хора по Земята. В Гърция са 520. В Северна Македония станаха 50. В Хърватия са 110, а в Сърбия 103 случая.

В Турция вчера са регистрирани нови 68 пациенти. Така общият брой стана 359.

Във връзка с хлорохиновия фосфат, който е предложен като възможен медикамент в борбата с коронавируса, ген. Мутафчийски коментира, че този медикамент не е разрешен за България.

Има специален режим за неговия внос. Държавата е във връзка с дистрибуторите и те са активирани. Инициативите трябва да идват от определена болница. У нас това е ВМА. От онзи ден е задействана процедурата за набавяне на този медикамент.

Ген. Мутафчийски: „Казвате, че това лекарство е доказано, но не бих използвал точно този термин. Той е от група с предполагаем положителен ефект, но влизат в препоръчителните лекарства на СЗО. Изяснява се дали е възможно доставката на суровини“.

Направено е  искане от БЛС за налагане на пълна карантина на София –  забрана за излизане и влизане от домовете. Ген. Мутафчийски съобщи: „Още снощи бях запознат с виждането на столичните лекари. Можем да го приемем  като подкрепа на нашите мерки.“

В декларацията се описва нарушаването на карантината от по-възрастни хора. Ген. Мутафчийски каза, че е  получил остри писма  от възрастни хора. Те пишат, че рестрикциите съсипват живота им. Свикнали са да ходят на Витоша. Някои от тях не могат да разберат какъв е проблемът.

Ген. Мутафчийски апелира към възрастните хора да си стоят по домовете, защото това е най-застрашената социална група. Относно искането за по-твърди мерки, Националният щаб заседавал и решил, че към този момент мерките са достатъчни. Но имат готовност за въвеждане на по-твърди мерки.

Той съобщи, че пациентите в Плевен и Габрово се възстановяват, предстои им взимането на две проби в рамките на 24 часа, и ако те се окажат отрицателни, ще бъдат изписани от болниците.

Относно лекаря от Велико Търново, заразен по време на работата си в столична болница, ген. Мутафчийски съобщи, че състоянието му е добро.

Ген. Мутафчийски дава информация и за заразения с коронавирус мъж в Плавдив. „Да, заразеният е лекар, установени са неговите контакти. От 6 дни не е на работа. До колкото знаем е работил на едно място“, каза той.Относно проверките в аптеките, Щабът е установил завишени цени на маски и дезинфектанти, а от освободените от резерва 100 000 литра спирт, 68 000 литра още не са потърсени от фирмите за производство на дезинфектанти.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.