Стойчо Керев разбива митовете за българската азбука и разкрива истината за нея

0
1278

Журналистът и  продуцент Стойчо Керев и неговият гост ни връщат назад във времето, за да научим истината за българската азбука

Стойчо Керев
В студиото на „Новото познание“ гостува доц. Веселина Вачкова.

Доц. Вачкова говори за Светите братя Кирил и Методий. Няколко пъти в годината почитаме тяхната памет.

На 14 февруари – Успението (кончината) на Свети Кирил Философ.

На 11 май по стар стил и на 24 май по нов стил почитаме двамата Свети братя.

На 27 юли – почитаме Св. Св. Кирил и Методий като част от Светите седмочисленици.



Какво се тиражира в научната литература, което се преподава на студенти и ученици и е записано в енциклопедиите у нас?

Двамата братя създават нова азбука, наречена глаголица.

Обучават свои ученици. Заминават на Запад, за да извоюват място на глаголицата като официална азбука, наред с латинската и с гръцката.

Доц. Вачкова казва, че това не е било точно така.

Според нейните проучвания Свети Методий наистина ходил в Западна Европа и проповядвал на негова си азбука. По точно на някаква си еретическа писмена. Така е било записано в различни източници.

Свети Кирил става популярен, защото участвал в пренасянето на мощите на Свети Климент Римски. Тогава е организирано голямо тържествено посрещане в Рим. В негова чест е издигната катедралата Сан Клементе. И след това се говори за погребението на Свети Кирил  в катедралата Сан Клементе (Свети Климент) в Рим.

Никъде в чужбина не се говори, че те двамата са братя.

Има солунска легенда, според която Свети Кирил дълго време се молил на Всевишния да открие старите илирийски писмена. И в един момент Бог му ги дава.

Затова се казва, че нашата азбука е била създадена от малко хора за кратко време. Докато азбуките на останалите народи били създадени от много хора в дълъг период от време.

Думата глаголица се използва само в българския език. Защото само на български има някакво значение. Глаголица произлиза от „глаголити“, което означава давам живот, давам образ на нещата. А не „говоря“.

Днес глаголицата е емблема на Хърватия – в гр. Дубровник. Там използват символите в различни сувенири. Кърпички, медальони  и други. И това не е случайно. До 17-ти век в Харватия използват глаголицата в тяхната писменост.

Имат отпечатани книги на глаголица и през 19-ти век.

Но в Хърватия наричат тази азбука „Йеронимова“ – на Свети Йероним. Свети Йероним я използвал да проповядва на местното население. Светецът живее през 4-ти век.

Йероним Блажени не е измислил тази азбука. Той е ирилиец по произход. Знаел буквите и езика. Превежда „Космографията“ от илирийски на латински. В края на превода написал и буквите, които се използват в илирийския език.

Кирилицата не е създадена в Охрид и не е създадена от Свети Климент Охридски. Според доц. Вачкова кирилицата е създадена в Преслав в края на 9 и началото на 10-ти век.

По принцип глаголицата и кирилицата са съществували още през 4 и 5-ти век. След това са били скрити и после отново се появяват на белия свят.

Тракийските племена гети и беси са имали писменост още през 1-ви век.

Още интересни, непознати и важни факти ще научите от видеото долу. От въпросите на Стойчо Керев и от отговорите на доц. Вачкова.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.