Развитие на аферата с КТБ и сметките на вложителите

0
348

Постепенно се получава развитие на аферата с КТБ и съдбата на сметките на всички вложители – физически и юридически лица

КТБ е раздавала необезпечени кредити на лица за 3,5  милиарда лева. КТБ ще бъде заличена от търговския и банков регистър.

Преписките вече са събрани и са предадени на Главния прокурор, който трябва да предприеме законови действия.

Липсват редица документи, на база на които са били раздадени като кредити откритите липсващи средства от кредитния портфейл на КТБ.

КТБ
Активите на КТБ влизат в Креди Агрикол България

Предстои „Креди агрикол България“ да поеме активите на КТБ и цялата клонова мрежа на КТБ.



Когато на 21 юли банката отвори врати за клиентите си, тя вече ще бъде в новата си форма на  „Креди агрикол България“.

Чрез счетоводни операции ще бъдат прехвърлени добрите активи на КТБ за около 2 милиарда лева в новата структура „Креди агрикол“.

Държавата застава зад „Креди агрикол България“.

Иван Искров – директорът на БНБ каза за bTV, че трябва да бъдат предприети оздравителни  действия, но след като  бъдат направени законодателни промени, за да може „Фондът за гарантиране на влоговете“ да влезе в действие за вложителите на КТБ.

Влоговете и спестяванията на гражданите са гарантирани до 100 000 евро (почти 200 000 лева).

При направения одит от експерти на БНБ станало ясно, че са извършвани много действия, несъвместими със Закона за банковото дело.

Липсват редица кредитни досиета на кредитополучатели, защото са раздавани необезпечени кредити.

Общият кредитен портфейл е 5,4 милиарда лева.

На 19 юни 2014 г. са изтеглени и са предадени от подставени лица на Цветан Василев 205 887 223 лева в брой (кеш). По този начин той сам е опразнил своята банка в лицето на мажоритарен собственик.

След като се разрази големият скандал между Цветан Василев и Делян Пеевски, вложители изтеглиха за 2 дена още 1 милиард лева кеш.

Тепърва ще излизат още факти за извършени закононарушения на КТБ. Защото излиза, че потърсената от Цветан Василев помощ от БНБ за подобряване на ликвидността не е била от лична загриженост за неговите клиенти, а за да прикрие своите престъпления, след като е успял да напусне потъващия кораб.

Анонимно писмо е получено  от Вежди Рашидов, което той  внесе в прокуратурата.

Според написаното, Цветан Василев сам ограбил собствената си банка за повече от 1 милиард лева. Текстът на това писмо препокрива разкритията на одиторите от БНБ.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.