Архангеловата Задушница наближава: Имате време да се подготвите

0
305

Архангеловата Задушница предхожда два важни празника

Архангеловата Задушница през 2021 г. се пада на 6 ноември

Последната трета за годината Задушница се нарича още мъжка. На нея отдаваме специална почит на всички загинали воини във войни, въстания и други борби.

Архангеловата Задушница предхожда празника на Свети архангел Михаил и деня на Свети Мина.

Както всяка голяма Задушница, така и Архангеловата предхожда велики пости. Това са Коледните пости преди Рождество Христово.

През 2021 година Архангеловата Задушница се пада на 6 ноември.



Какво се прави по принцип?

Да се подготвите за ходене на гробища, където почиствате гробовете от накапали листа. Поставяте цветя, палите свещи, преливате с вода и с вино, кадите с тамян.

Оставяте храна на гроба и раздавате “За Бог да прости!”.

Храната включва жито, питка, баница, маслини, сладки, бонбони, плодове.  Всичко, което вашите близки са обичали и вие можете да купите или да приготвите.

И тази година все още живеем в условията на Ковид-19.

За момента няма обявен пълен локдаун. Това означава, че ще можете да отидете на гробища при вашите близки.

Заради пандемията не приготвяйте храна вкъщи. Хората, на които я подадете може да я откажат, със съмнение, че може да е заразена с коронавирус.

По-добре е да купите опаковани храни – вафла, малки разфасовки с бисквити, големи опаковани бонбони. Които развате без да разкъсвате опаковката.

Можете да купите плодове – ябълки, портокали, круши или други, които да раздадете. Така повече има шанс хората да изядат храната, която им подавате за вашите близки. Иначе може да я изхвърлят и ефект няма да има.

Когато давате храната на хората, казвате “Вземете за Бог да прости”  и наричате за кого – майка, баща, баба, дядо или друг роднина.

Ако знаете, че не можете да отидете на гробища за Архангеловата Задушница, пуснете в църква суха литургия.

Предварително преценете 10 имена на кои ваши близки ще запишете. Цената за 10 имена е 3 лева. В църква купете и една свещ от 0,40 или 1,00 лев.

В православните храмове в чужбина предлагат същата услуга, но цените там са различни.

Това става най-късно до петък вечерта (5 ноември).

През нощта списъците с имената и свещите се внасят в олтара на храма. Там преспиват, а на следващата сутрин в църквата палят свещите и свещениците изчитат имената.

Друг вариант е да запишете имена на ваши починали близки. Заплащате по 0,20 лв. за име. В този случай не се ангажирате да са 10 имена – може по-малко или повече. Записването става при жените, които продават свещите.

На 6 ноември вървете на църква, ако не можете да отидете на гробища. Запалете свещички за вашите близки. Подайте нещо на вярващите в храма или на жените, които работят в църквата за “Бог да прости!” Но отново не приготвяйте домашна храна, заради Ковид-19. Купете готови опаковани храни, които не отваряте, а раздавате с опаковката.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.